Kruševljani na krovu Evrope

Postavljeno: 02.05.2024

Na 36. ITKF Evropskom prvenstvu za mlade (6-17 godina), koje je održano u Skoplju, predstavnici Karate kluba Kruševac su ostvarili istorijski uspeh osvojivši čak 29 medalja. U isto vreme, održan je ITKF Evropski kup za juniore i seniore u Gentu gde su mladi Kruševljani nagrađeni sa četiri medalje. S tim u vezi, za Kruševac Grad svoje utiske je izneo predsednik Karate kluba Kruševac, Marko Tomić

Kruševački karatisti su na ITKF Evropskom prvenstvu u Severnoj Makedoniji osvojili sedam zlatnih, deset srebrnih i dvanaest bronzanih medalja. Tom prilikom je reprezentaciju Srbije predstavljalo 95 takmičara i takmičarki iz svih krajeva naše zemlje, pa su i Karate klub Kruševac, i reprezentacija Srbije zauzeli prvo mesto u završnom plasmanu.

Zlatne medalje za svoj grad i zemlju su osvojili Ana Stamenković, Vasilije Bogosavljević, Marko Živković, kao i kata tim u sastavu Uroš Stojković, Veljko Stanojlović i Dušan Pavlović.
Drugo mesto i srebrnu medalju su izborili Lola Stojanović, Danica Pavlović, Vasilije Bogosavljević, Petra Đurić, Luka Jovanović i Dušan Pavlović. Do srebra je došao i ženski kata tim u sastavu Ana Stamenković, Lola Stojanović i Danica Pavlović, kao i muški kata tim Joakim Bonić, Luka Jovanović i Vasilije Bogosavljević.
Bronzanim odličjem su se okitili Danica Pavlović, Lola Stojanović, Petra Đurić, Joakim Bonić, Helena Pavlović, Uroš Stojković, Veljko Stanojlović, Vasilije Miletić, Milena Simić i Đorđe Janković.

Istovremeno, njihove kolege su u belgijskom Gentu na ITKF Evropskom kupu za juniore i seniore osvojili četiri medalje, i to: jednu zlatnu, dve srebrne i jednu bronanu.

Zlatno odličje je osvojio Đorđe Nedeljković, srebrno Nevena Simić i kata tim u sastavu Kristina Đorđević, Nevena Simić i Laura Isidorović. Bronzanu medalju je izborila Laura Isidorović.

Povodom velikog uspeha kruševačkih karatista, svoje utiske je izneo Marko Tomić, predsednik Karate kluba Kruševac.

– Evropska prvenstva za mlade nisu tako masovna kada je reč o broju zemalja, kao što su evropska prvenstva za juniore i seniore, jer nemaju sve zemlje takav sistem rada da recimo i mlađe takmičare vode i na ta međunarodna takmičenja. I pored toga, bilo je masovno, jer je u pojedinim kategorijama bilo preko 30 takmičara. Pripremali smo se za ovo takmičenje preko cele sezone, jer smo znali da je to najbitnije takmičenje koje se održava za mlade u ovoj godini. Prethodnih godina su se takmičenja održavala u zemljama koje su dosta dalje, pa su putovanja i skuplja, i nismo bili u mogućnosti da nastupamo u punom sastavu. Sada nam je to pošlo za rukom, pa smo napravili zaista istorijski rezultat.

Tomić je govorio i o trenažnom procesu koji je kod dece bio na izuzetno visokom nivou, te da mu je drago što su mališani pokazali odgovornost i ozbiljnost, kao i veliki trud i rad da bi napravili ovakav rezultat.

– Vredno su vežbali i radili, pa su svakog dana imali treninge koji su trajali po dva sata. Na kraju se sve lepo završilo, pa su ovakvi rezultati došli kao nagrada – ponosno je istakao Marko Tomić i najavio sledeća takmičenja koja ih u budućnosti očekuju.

– Ovo je praktično za mlade najbitnije takmičenje, ali krajem maja, početkom juna putujemo za Budimpeštu gde nas očekuje izuzetno jak Evropski kup za sve uzrasne selekcije. Takođe, u drugom delu sezone imamo jedno takmičenje u Sofiji gde planiramo sa mladima da nastupamo. Kada je reč o starijim selekcijama, odnosno kadetima,juniorima i seniorima, krajem godine, u novembru nas očekuje takmičenje u Portugaliji.  Ovom prilikom bih se zahvalio našim sponzorima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće. Da nije njih, bili bismo uskraćeni za mnoga takmičenja, samim tim i ne bismo imali ovako kvalitetne rezultate.

Karate klub Kruševac ima jedan od najbolje uređenih prostora za održavanje karate treninga i borilačkih sportova uopšte.

– Ponosni smo na tu činjenicu i u znatnoj meri nam je i to pomoglo da se beleže ovako dobri rezultati. I u prethodnom periodu smo imali dobre rezultate, ali ne ovako impresivne kao danas i slobodno mogu da kažem da je trenutno Karate klub Kruševac jedan od najuspešnijih svetskih klubova – poručio je Marko Tomić, predsednik Karate kluba Kruševac.

Nikola Lazić

Ostale vesti

back-to-top