Da li ste videli bele rode?

Postavljeno: 02.05.2024

U toku je 8. Međunarodni popis belih roda koji sprovodi Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS). Oni pozivaju sve zainteresovane građane da uzmu učešće u prebrojavanju ovih ptica i na taj način doprinesu proširavanju znanja o brojnosti belih roda, gnezdilišnim navikama, kao i broju njihovih mladunaca

Popis se odvija u dva kruga. Prvi je trenutno u toku i trajaće do 31. maja, dok je naredni krug planiran od 10. juna do 15. jula. Za sprovođenje popisa je veoma važno ušešće velikog broja ljudi, odnosno ljubitelja ptica i prirode, poručuju iz DZPPS-a.

– Bela roda je lako uočljiva i prepoznatljiva ptica, krupna, velika, belo-crne obojenosti, dugih crvenih nogu i kljuna. Gotovo je nemoguće pomešati je sa nekom drugom vrstom pogotovo što je karakteristično za njih da naseljavaju isključivo ljudska naselja i za smeštaj svojih masivnih gnezda najčešće koriste stubove za prenos električne energije, krovove, dimnjake, druge strukture. Zato je ovo popis u kojem može da učestvuje najšira javnost, samo je potrebno ispoštovati određene metode kako bi sakupljeni podaci bili kvalitetni – istakla je Kristina Milošević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koordinatorka popisa u Srbiji.

Iz Društva takođe poručuju da su rode ranije svoja velika i teška gnezda pravile od grančica, blata i sličnog materijala, na stogovima slame ili na stablima drveća, ali u poslednjih 40 godina su gotovo u potpunosti premestile svoja gnezda na objekte koje je čovek pravio.

Nakon što pređu put od oko 12.000 kilometara, rode se gotovo uvek vraćaju u isto gnezdo, koje dograđuju i popravljaju tokom čitave gnezdeće sezone.

Nekada su ljudi svoje poljoprivredne aktivnosti usklađivali sa dolaskom ptica selica iz Afrike, među kojima su najuočljivije bele rode. Zato je u kulturi bela roda prepoznata kao simbol rađanja, plodnosti, blagostanja, dolaska proleća i lepog vremena.

Svako ko ruši njihova gnezda, oduzima im jaja, puca na njih ili ih na bilo koji način uznemirava, sledi mu novčana ili čak zatvorska kazna, jer je bela roda strogo zaštićena vrsta.

Svake desete godine se sprovodi popis belih roda koji je ujedno jedan od najstarijih monitoringa ptica u Evropi. Ove godine se organizuje po osmi put na području gnezdećeg areala belih roda, a u cilju njihovog očuvanja.

Organizator popisa je organizacija Naturschutzbund Deutschland (NABU), Birdlife partner u Nemačkoj, dok Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sprovodi popis na teritoriji Republike Srbije.

Svi zainteresovani koji žele da učestvuju u ovom popisu, a imaju dodatna pitanja, mogu se obratiti nacionalnom koordinatoru za popis, Kristini Milošević ne mejl [email protected] ili na broj telefona 021/3044925.

Foto: freepik.com/wirestock
N. L.

Ostale vesti

back-to-top