Najbolji načini za farbanje jaja

Postavljeno: 02.05.2024

Vaskršnja šarena jaja su obeležje ovog najradosnijeg hrišćanskog praznika. Jaja se boje i ukrašavaju na razne načine tokom Velike nedelje, a najčešće za Veliki četvrtak ili petak kada se bira i „čuvar kuće“, odnosno najlepše crveno jaje koje će krasiti dnevnu sobu cele godine jer ta boja predstavlja simbol radosti i samog vaskrsenja. Osim standardnog fabranja jaja pomoću boje iz kesica i lukovine, postoji još puno kreativnih ideja među kojima su farbanje bojama za kolače ili crnim vinom

Farbanje jaja bojama za kolače donosi intenzivne nijanse i nesvakidašnje šare, a potrebno je malo sirćeta, isto toliko vode, malo ulja i jedan sunđer za pranje posuđa.

Prvi zadatak jeste izbeliti jaja koja je potrebno preliti istom količinom vode i sirćeta i pustiti da vre 10 minuta. Nakon toga jedno po jedno jaje treba spuštati u hladnu vodu i lagano trljati sunđerom kako bi se boja skinula. Kada su se jaja osušila i ohladila na red dolazi farbanje.

U malu posudu treba staviti pola kesice boje za kolače i kašiku vruće vode, sirćeta i ulja i sve promešati, potom spustiti jaje u boju i izvaditi ga na ubrus da se osuši. Boje se ne skidaju, a moguće je kombinovati i više njih istovremeno.
Bojenje jaja u crnom vinu predstavlja prirodan, lak i mirišljav način za koji je potrebno samo pola flaše vina i bela jaja.

Nakon izbeljivanja, jaja sobne temperature treba potpuno preliti crnim vinom i ostaviti 10 minuta da odstoje. Potom sledi kuvanje 15 minuta na laganoj vatri kako ne bi došlo do pucanja ljuske. Kada se sklone sa vatre treba ih poklopiti i ostaviti par sati, a najbolje preko noći, kako bi se boja i kristali iz vina potpuno zalepili za jaje. Sutradan jaja izvaditi na ubrus da se osuše i ne premazivati ih uljem kako se kristali ne bi skinuli.

Svake godine otkrivaju se sve zanimljivije tehnike za ovu interesantnu aktivnost kako bi se praznik učinio posebnim i originalnim, svako jaje na kraju bude posebno, ali je najteže ispoštovati jedno važno pravilo – ne preterivati sa konzumacijom.

J. S.

Ostale vesti

back-to-top