Prezentacija Opšteg kineskog sajma brendova „China Brand Fair 2024“

Postavljeno: 16.05.2024

U sali RPK PKS Kruševac danas je održana prezentacija Opšteg kineskog sajma brendova „China Brand Fair 2024“, koji će se održati u Budimpešti na lokaciji Hung Expo.
Nešto više o sajmu rekla je menadžerka za razvoj poslovanja Centralno-evropske trgovinske i logističke zone saradnje u Budimpešti Frušina Sor.

– Kineski sajam brendova 2024 biće održan od 13. do 15. juna u Hung Expu. Ovo je sedma godina od kako se kineski sajam brendova za region centralne i istočne Evrope organizuje u Mađarskoj. Već drugu godinu zaredom smo domaćini ovog događaja. Ove godine očekujemo još veći broj posetilaca. Domaćin sajma je Biro za razvoj trgovine pri kineskom Ministarstvu trgovine, a organizuje ga Centralnoevropska trgovinska i logistička zona saradnje. Očekujemo 400 kineskih izlagača koji predstavljaju različite sektore kao što je: oprema, građevinski materijal, obnovljivi izvori energije, laka industrija, medicinska i zdravstvena zaštita, poljoprivreda, mašinska i elektro-oprema… Ova raznovrsna ponuda osigurava da učesnici mogu lakše pronaći odgovarajuće partnere u različitim industrijama. Naše izložbe su već popularne u susednim zemljama, a privlačimo i posetioce iz Španije, Holandije, Ujedinjenog Kraljevstva… Naš odnos sa Regionalnom privrednom komorom Kruševac ima dugu istoriju, pa smo uvereni da će sajam posetiti ogroman broj kompanija iz Srbije.

Direktorka Regionalne privredne komore Kruševac Maja Marković govorila je o značaju dugogodišnje saradnje sa kineskom Centralno- evropskom logističkom zonom.

– Regionalna privredna komora Kruševac sarađuje sa kineskom Centralno- evropskom logističkom zonom od 2014. godine. Održavali smo brojne konferencije, sastanke , a i posećivali smo Sajam kineskih brendova u Budimpešti. Ove godine Sajam će se održati od 13. do 15. juna, po drugi put na Hung Expu. Očekujemo da na Sajmu bude oko 400 kineskih kompanija. Ako pogledamo saradnju kompanija iz Rasinskog okruga sa kineskim kompanijama, uočavamo kontinuirani rast robne razmene. Od 2014. godine robna razmena između Srbije i Kine uvećana je za osam puta. 400 kompanija iz Rasinskog okruga sarađuje sa kineskim kompanijama. Ono što se najviše izvozi na kinesko tržište su prehrambeni proizvodi, vino i dečija hrana. Najviše su se iz Kine uvozile razne mašine, elektro- oprema, alati, sirovine za hemijsku industriju i proizvodi od plastike. Za našu zemlju Kina je veoma značajan ekonomski partner. Učestvujemo u važnom kineskom projektu „Pojas i put“, a kineska Vlada dala nam je podršku za brojne infrastrukturne projekte. Jedan od značajnijih je izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta. Na tom putu Rasinski okrug je veoma važna tačka jer je čvorište u Stalaću. To je ogromna šansa da se i dalje unapređuje privredni ambijent u našoj zemlji. Izuzetna šansa za našu zemlju i privrednike je i nedavno potpisani Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom koji će se primenjivati od prvog jula ove godine – ističe Marković.

Sajam kineskih brendova „China Brand Fair 2024“ organizuje Centralno- evropska logistička trgovinska zona CECZ Co. Ltd Budimpešta pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine NR Kine.

O. M.

 

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top