Svetski dan telekomunikacija

Postavljeno: 17.05.2024

Svetski dan telekomunikacija i informacionog društva (WTISD) obeležava se svake godine 17. maja. Ovaj datum označava potpisivanje prve Međunarodne telegrafske konvencije i osnivanje Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) 1865. godine.

Cilj obeležavanja ovog dana je podizanje svesti o mogućnostima koje upotreba interneta i drugih informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT) može doneti društvima i ekonomijama, kao i načinu prevazilaženja digitalnog jaza.

Uloga telekomunikacija u modernom svetu je ogromna. One omogućavaju globalnu povezanost, olakšavaju poslovanje, pružaju pristup obrazovanju i zdravstvenim uslugama, te igraju ključnu ulogu u kriznim situacijama i hitnim službama. Razvoj 5G tehnologije, internet stvari (IoT), veštačka inteligencija (AI), i veliki podaci (Big Data) samo su neki od inovativnih koraka koji oblikuju budućnost telekomunikacija i ICT-a.

Na ovaj dan, države, kompanije, organizacije i pojedinci širom sveta organizuju različite aktivnosti kao što su konferencije, seminari, radionice i kampanje. Ove aktivnosti imaju za cilj da istaknu važnost telekomunikacija i ICT-a, kao i da podstaknu dalje inovacije i ulaganja u ovu oblast.

T.S

Ostale vesti

back-to-top