Reč stručnjaka: Ko može da proizvodi i prodaje jaka alkoholna pića
Postavljeno: 13.06.2022
Na propise koji za cilj imaju uvođenje reda u proizvodnji i prometu jakih alkoholnih pića, te usklađivanje naše regulativa u ovoj oblasti sa propisima Evropske unije, podsećaju iz kruševačke Poljoprivredno savetodavne i stručne službe (PSSS).
Kako navodi Dragana Andrejić, savetodavka u kruševačkoj PSSS, proizvodnjom i prodajom jakih alkoholnih pića može da se bavi pravno lice i preduzetnik registrovan u Registru privrednih subjekata, a koji je upisan i u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića, koji vodi Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede.
–Registar sadrži podatke o pravnom licu, odnosno preduzetniku koji se bavi proizvodnjom jakih alkoholnih pića i koji ima rešenje o upisu u Registar i to: opšte podatke o proizvođaču i proizvodnji, podatke o opremi i uređajima, kao i o podatke o proizvodnji, prometu i zalihama jakog alkoholnog pića po godinama- kaže naša sagovornica.
Upis u Registar, kako navodi, vrši se na osnovu zahteva koji proizvođač podnosi ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede, u skladu sa zakonom kojim se uređuju jaka alkoholna pića. Na osnovu zahteva i izvoda, ministar nadležan za poslove poljoprivrede donosi rešenje o upisu u Registar proizvođača.
Prema njenim rečima, Registar proizvođača mora da sadrži podatke o proizvođaču (naziv, sedište, adresa i drugo), podatke o proizvodnji, prometu i zalihama po godinama, kao i podatke o dobavljaču destilata poljoprivrednog porekla.
–Na podatke sadržane u Registru proizvođača primenjuju se propisi o zaštiti podataka o ličnosti i propisi o zaštiti poslovne tajne. Proizvođač je dužan da svaku promenu podataka prijavi Ministarstvu u roku od 30 dana od dana nastale promene– podseća ona.
Proizvođač je dužan da vodi i podrumarsku evidenciju sa podacima o vrsti, količini i jačini upotrebljene sirovine u svim fazama proizvodnje, količini i kvalitetu proizvedenog i prodatog jakog alkoholnog pića i prodajnom nazivu jakog alkoholnog pića, kao i da čuva dokumentaciju kojom se potvrđuju određeni podaci.
Takođe, dužan je i da podrumarsku evidenciju i dokumentaciju čuva za svako proizvedeno jako alkoholno piće najmanje tri godine, računajući od dana u godini u kojoj je prodata poslednja količina određenog jakog alkoholnog pića.
– Podrumarska evidencija vodi se u pisanoj ili u elektronskoj formi. Proizvođač je dužan da obeleži svaki sud u kome se nalazi destilat poljoprivrednog porekla i jako alkoholno piće u rinfuznom stanju prema vrsti i nameni (za proizvodnju, starenje, čuvanje…) , te da na njemu naznači količinu i sadržaj alkohola u volumnom procentu- kaže na kraju Andrejić.
D.P.