Berba kukuruza uskoro, očekuje se za četvrtinu manji prinos

Postavljeno: 09.09.2022

Nedavne padavine usporile su sazrevanje kukuruza tako da se berba očekuje, u zavisnosti od vremenskih uslova, tek krajem meseca. Kukuruz je trenutno u fazi pune zrelosti, ali je visok procenat vlage u zrnu, tako da se poljoprivednicima ne preporučuje da obavljaju berbu.

Preporuka je da se prvo obavi berba u klipu, gde procenat vlažnosti može da se kreće od 20 do 25 procenata, a za berbu u zrnu koja se obavlja kombajniranjem preporuka je da vlaga bude oko 14 procenata, kako bi se obezbedilo dobro čuvanje u narednom periodu – objašnjava za KruševacGrad savetodavka u ovdašnjoj Poljoprivredno-savetodavnoj i stručnoj službi, Radojka Nikolić.

Ona podseća da je proizvodna godina bila nepovoljna zbog visokih temperatura i nedostatka padavina u maju, ali da su padavine u prvoj i trećoj dekadi jula uticale da se poboljša stanje useva:

Procena je da će prinosi biti niži od prosečnih za oko  20 do 30 odsto, a poljoprivrednici kažu da bi, da nije bilo te kiše, ovogodišnji prinosi bili čak za polovinu manji od uobičajenih.

S obzirom na to da je od 20. avgusta bilo čestih i obilnih padavina, pogotovu u nekim delovima okruga, berba kukuruza bi mogla da počne tek krajem meseca.

Ni silaža, koju obavljaju proizvođači koji imaju dosta stoke, nije završena.

To je posao koji je za njih veoma važan kako bi obezbedili habastu stočnu hranu. Preporuka je da obiđu useve i da vide da li može da se obavi siliranje, a bitno je da zrno bude u voštanoj fazi zrenja kako bi silaža bila dobra. Stabljika treba da bude žuto-zelene boje, smanjena vlažnost od 65 do 70 procenata, a silo masa žute boje i da može od nje da se napravi loptica, kada se uzme u ruke – precizira naša sagovornica.

Ona dodaje da su poslednje padavine izuzetno važne i povoljne za povećanje vlažnosti zemljišta, što je važno kako bi ono moglo da se dobro obradi za setvu, pre svega strnih žita, koja se očekuje u oktobru.

Inače, u Rasinskom okrugu je pod kukuruzom 40 hiljada hektara, a procena poljoprivrednih stručnjaka je da se rod sa oko 10 hiljada hektara koristi za siliranje.

Uzgoju kukuruza u našem kraju bila je posvećena i nedavna, tradicionalna manifestacija „Dan polja kukuruza“, koju organizuje ovdašnja Poljoprivedno savetodavna i stručna služba.

„Dan polja“ je održan na gazdinstvu Dragana Nikolića iz Crkvine. Tada je izvođač ogleda, Radojka Nikolić, govorila o hibridima koji su bili u ogledu te o primenjenim agrotehničkim merama.

Predstavljeno je 13 hibrida kukuruza iz semenskih kuća: Institut za kukuruz Zemun polje, Agrosava i KWS. Bila je to prilika i da njihovi predstavnici govore o svojim hibridima i uslovima tokom ove proizvodne godine. Manifestaciji su prisustvovali poljoprivrednici, studenti Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu, mediji.

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top