Vozi pametno neko te čeka

Postavljeno: 14.06.2023

Saobraćajne nezgode u Srbiji predstavljaju ozbiljan problem koji ima značajan uticaj na bezbednost saobraćaja i javno zdravlje. Prema dostupnim podacima, saobraćajne nezgode često rezultiraju teškim povredama i smrtnim slučajevima

Glavni faktori koji doprinose nezgodama su prebrza vožnja, alkoholizam, nepridržavanje saobraćajnih propisa, loše održavanje vozila, nepravilno preticanje i nepažnja vozača. Prošle godine do juna meseca na teritoriji Grada Kruševca dogodila se 161 saobraćajna nesreća u kojima je 4 izgubilo život i 105 bilo povređeno.

Preventivni uticaj na suzbijanje velikog broja saobraćajnih nezgoda je od velikog značaja. Lokalni Savet Grada Kruševca za bezbednost saobraćaja u toku godine organizuje dosta akcija u okviru svog plana i programa koji se realizuju u punom kapacitetu i sa maksimalnim učinkom.

– Najbitnija stvar u saobraćaju je uticaj na javno mnjenje, odnosno na sve vozače, da menjaju svoje stavove, da ne poštuju saobraćajne propise zato što je za njih propisana kazna već da bi na taj način izbegli saobraćajne nezgode sa teškim posledicama – ističe Dragan Blažić, zamenik predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Kruševca.

NAJČEŠĆI UZROČNIK SAOBRAĆAJNIH NEZGODA – UMOR I PREKORAČENA BRZINA

Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda je prekomereno konzumiranje alkohola, psihoaktivnih supstanci, prekoračena brzina, korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje, umor i noćna vožnja. Šta uraditi da ne dođe do saobraćajne nezgode?

– Mladi vozači bi trebalo da voze defanzivno odnosno ispod ograničenja zbog neiskustva i da na taj način daju priliku sebi ako pogreše da se mogu ispraviti i još važnije da daju priliku i onima koji ne poštuju pravila saobraćaja da ne dođe do nezgode. Nije bitno ko je kriv u saobraćajnoj nezgodi ako neko izgubi život – savetuje Blažić.

Pojas je od velikog značaja u saobraćaju. U Kruševcu je upotreba pojasa na prednjim sedištima oko 90%, a dok je na zadnjim tek 20%. Uloga sigurnosnog pojasa jeste da nas zaštiti u slučaju nezgode, a kao zakonska obaveza postoji da bi se procenat upotrebe pojasa povećao. Neizmerno je važno voditi računa prvenstveno o svojoj bezbednosti, ali i o bezbednosti drugih u saobraćaju. Pojas na manjim brzinama ima svoje dejstvo i u tim situacijama kad dođe do nesreće, smanjuje verovatnoću za teške posledice na prednjem sedištu 50%, na zadnjem sedištu čak 75%.

MINIMUM SAOBRAĆAJNIH NEZGODA, POSLEDICE MANJE

U prethodnih 6 godina u Kruševcu nema poginule dece u saobraćaju što ukazuje na uspešnost edukacije vozača, međutim, konstantno treba raditi i usavršavati se jer briga o sebi je i briga o drugima. Iako, nema poginule dece, drugi učesnici u saobraćaju stradaju zbog neopreznosti i nepoštovanja propisa. Učesnici saobraćaja na teritoriji Grada Kruševca za godinu dana plate milion eura na kazne. Ovaj podatak direktno ukazuje da je potrebno baviti se svim ugroženim kategorijama u saobraćaju i strpljivo kroz vreme edukovati ih kako bi se smanjio broj nesreća.

– Cilj je da svedemo saobraćajne nesreće na minimum, a da posledice budu što manje – poručuje Blažić.

DECA, MOTOCIKLISTI I BICIKLISTI SU NAJUGROŽENIJI U SAOBRAĆAJU

Posebna pažnja usmerena je na decu, zbog toga je važno da ih edukujemo na jedan kreativan način i naučimo o svim mogućim situacijama sa kojima se mogu susresti u saobraćaju.

– Približavanje teme saobraćaja deci može se sprovesti kroz pesmu, igru i zabavu uz saobraćajni sadržaj i na taj način dajemo im osnovna znanja koja će kasnije nadograđivati. Statistika pokazuje da su najugorženija deca trećeg razreda osnovne škole – kaže naš sagovornik Blažić.

Druga najugroženija kategorija su motociklisti i biciklisti. Savetuje se da uvek budu vidljivi u saobraćaju, a posebno u uslovima smanjene vidljivosti gde će nositi retroreflektivnu garderobu i opremu i time pomoći drugim učesnicima da ih uoče.

Bitni podaci:
1. U prethodnih 6 godina u Kruševcu nema poginule dece u saobraćaju
2. Učesnici saobraćaja na teritoriji Grada Kruševca za godinu dana plate milion eura na kazne

M.M.


Tekst je deo projekta „Mediji po meri građana“ podržan od „Slavko Ćuruvija fondacija“.

Ostale vesti

back-to-top