Svetski Dan dobrovoljnih davalaca krvi

Postavljeno: 14.06.2023

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi se tradicionalno obeležava svakog 14. juna, još od 2005. godine, kada je Svetska zdravstvena skupština uvrstila ovaj datum u Kalendar zdravlja

Cilj obeležavanja ovog datuma jeste da se oda priznanje svim dobrovoljnim davaocima krvi koji ovim humanim i nesebičnim činom pomažu da se spase milioni života širom sveta.
Institut za transfuziju krvi Srbije organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi pod parolom

„Želite li da uradite nešto veoma važno danas?

Dajte krv, računamo na vas!“ i navodi da jedna jedinica krvi može spasiti čak tri života. Našoj zemlji je tokom jedne godine potrebno oko 240 000 jedinica krvi, a 64% stanovništva starosti od 18 do 65 godina može donirati krv. Stanovnici muškog pola mogu dati krv četiri puta godišnje, a žene tri puta. U Srbiji, nažalost, još uvek nisu dostignute zadovoljavajuće brojke. Našoj zemlji je potrebno 40 davalaca na svakih 1000 stanovnika.

Kako bi se podigla svest o ovom dobrovoljnom i humanitarnom činu, Crveni krst i druge institucije apeluju na sve građane koji mogu da daju krv, da to i učine. Kontinuirano, blagovremeno i efikasno snabdevanje zdravstvenih ustanova krvlju predstavlja važan preduslov za funkcionisanje zdravstvenog sistema svake zemlje. Pošto krv nije moguće proizvesti na veštački način, već je proizvodi samo čovek, onaj ko je nesebično daje drugima je heroj koji spašava živote.

J. Stefanović

Ostale vesti

back-to-top