Savet kako da pripremite kuvano vino

Postavljeno: 28.01.2023

Kuvano ili začinjeno vino je alkoholno piće koje se najčešće pravi od crnog vina, začinjava se sa raznim začinima i voćem i služi toplo.

Slađana Cvetković, savetodavka za prehrambenu tehnologiju u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi, podseća da se za kuvano vino prvi put čulo u Plautovoj drami Igra, u 2. veku nove ere, te da je to bilo vreme u kome su Rimljani putovali širom Evrope, osvajali teritoriju i trgovali raznom robom. Osim rata, sa sobom su donosili vino, kulturu vinogradarstva i brojne recepte koji su vezani za vino.

Cvetkovićka za naše čitaoce donosi recept za pripemu belog i crnog kuvanog vina. Navodi da su najčešći začini koji se dodaju u kuvano cimet, indijski oraščić, vanila, đumbir, limun, pomorandža, biber, med i šećer.

Kuvano vino se jako jednostavno pravi. Ovo je jedan od onih recepata u kojem se može dati mašti na volju i dodati neki sastojak koji nije uobičajen . Od prvobitnog klasičnog recepta došlo se do dodavanja raznih začina kako bi se dobio pun ukus i iskoristile sve arome u vinu – objašnjava ona.


Recept za kuvano belo vino:

Sastojci su jedna narandža, pet celih karanfilića, tri cele mahune zvezdastog anisa, komad oljuštenog svežeg đumbira (tanko ga izrezati), šolja vode, četvrtina šolje šećera, boca (750 ml) belog vina.

Priprema: narežite narandžu na kolutove pa je zajedno sa karanfilićem, zvezdastim anisom, đumirom, vodom i šećerom kuvajte na srednjoj vatri. Mešajte dok se šećer ne rastopi i ostavite da kuva nekih 10 min. Sklonite sa vatre i dodajte vino. Povremeno promešaje. Pre serviranja lagano zagrejte kuvano vino na srednjoj vatri sve dok ne prokuva. Poslužite toplo.

Recept za kuvano crno vino:

Sastojci su jedna narandža, šest karanfilića, tri štapića cimeta, tri mahune zvezdastog anisa, 750 ml crnog vina.

Priprema: narandžu isecite na kolutove i pomešajte sa svim sastojcima. Pustite da provri na laganoj vatri uz povremeno mešanje. Poslužite toplo i ukrasite po želji sa kriškama narandže i štapićima cimeta.

Kuvano crno vino je najbolje kada se servira toplo ili čak malo vruće. Tradicionalno se pije tokom zime, najčešće oko praznika. Svako piće ima svoju hranu, a hrana koja se odlično slaže uz vino je sledeća: sir, orašasti plodovi , pečeno meso i povrće, voće….

Ostale vesti

back-to-top