U kruševačkim školama obeležen Savindan

Postavljeno: 27.01.2023

Dan Svetog Save, koji se proslavlja kao školska slava, obeležen je sečenjem slavskih kolača i prigodnim programima u kruševačkim osnovnim i srednjim školama te vaspitno-obrazovnim ustanovama.

U Ekonomsko – trgovinskoj školi i Politehničkoj školi “Milutin Milanković“, koje su povodom Svetog Save posetili gradonačelnica Jasmina Palurović i načelnik Školske uprave Zoran Asković, priređen je prigodan program.

Vaše škole su primer kako može zajedno da se funkcioniše, kad postoji razumevanje, tolerancija i prijateljstvo. Samo nastavite tim putem, sledite smernice koje nam je Sveti Sava ostavio u amanet, širite znanje i pravoslavnu veru – rekla je gradonačelnica Jasmina Palurović.

Ona je prosvetarima i đacima čestitala praznik, poželevši im mnogo uspeha u daljem radu, uz poštovanje tekovina Svetosavlja kao jedinih ispravnih vrednosti.

Kolačarstvo je u Ekonomsko – trgovinskoj školi, Ana Rakonjac preuzela od Nemanje Stankovića, a u Politehničkoj, Vladica Aranđelović od Marije Lačnjevac.

Takođe, najboljim učenicama odeljenja uručene su nagrade.

Svetog Savu, škola „Vladislav Savić Jan“ u Parunovcu ove godine proslavila je u novom, rekonstruisanom objektu.

Direktor škole Ivan Ilić, zahvalio se rukovodstvu Grada na pomoći i podršci u obnovi škole, nakon čega objekat spada u najopremljenije i najmodernije u Kruševcu.

Od Velibora Jovanovića kolačarstvo je preuzela preuzela Evica Popović.

Škola je nagradila je najboljeg, svetosavskog đaka, učenicu 8.razreda  Ninu Milošević.

U Vaspitno – popravnom domu je sečenjem kolača, uz prigodan program, obeležana školska slava Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici Grada i Rasinskog okruga, a obratio se upravnik ustanove Miloš Ristić.

U nedelji Svetosavlja nastavljamo tradiciju, ne samo obeležavanja ovog velikog duhovnog praznika, nego se i obavezujemo, jer nam je to Sveti Sava ostavio u amanet, da idemo njegovim putem. Naša najveća briga i odgovornost su štićenici (trenutno ih je 180) kojima je boravak ovde šansa za drugi život i izlazak u svet odgovornosti, rada i doprinosa lokalnoj zajednici -rekao je Ristić.

Podsetio je da je u proteklom periodu, unapređena infrastruktura, a završena je i crkva Svetog Filimona i Onisima, koja će ove godine biti osveštana i data na korišćenje ne samo štićenicima Doma, već i građanima.

Verski obred obavio je sveštenik Dragić Ilić, a kolačarstvo je od Zorane Vasiljković preuzela Adrijana Aksentijević, obe profesorke  škole.

Najbolji učenici dobili su Pohvalnice i knjige, a dramska sekcija izvela je predstavu o Rastku Nemanjiću. U programu je učestvovao i hor OŠ „Vuk Karadžić“.

J.B.

Izvor, tekst i foto: krusevac.ls.gov.rs

 

 

Ostale vesti

back-to-top