Proslava Svetog Save, zbog epidemije, bez svečanih programa

Postavljeno: 27.01.2022

Zbog aktuelne epidemiološke situacije i ove godine školska slava Sveti Sava se u školama u Rasinskom okrugu obeležava bez tradicionalnih priredbi i nastupa horova, te uz prisustvo manjeg broja đaka i profesora

-S obzirom na trenutno stanje sa korona virusom, sve škole u Rasinskom okrugu i Srbiji dobile su preporuku Ministarstva da se Sveti Sava proslavi sečenjem slavskog kolača uz prisustvo što manje gostiju. Preporuka je, takođe, da se za ovaj događaj koriste audio-vizuelna sredstva, dakle neće biti horskog pevanja i priredbe – rekao je Zoran Asković, načelnik kruševačke Školske uprave.

Učenici i profesori ŠOSO „Veselin Nikolić“ potrudili su se da na specifičan način obeleže ovaj dan. Snimljen je video sadržaj koji u okolnostima epidemije zamenjuje svečanu akademiju. Video možete pogledati OVDE.

-Petoro nastavnika i petnaestak učenika učestvovalo je u snimanju videa koji se može pogledati na youtubu. Ove godine moramo na ovakav način da obeležimo školsku slavu. Danas su u školi naše dve učenice, Dijana Radovanović i Suzana Karajović, koje su svetosavski đaci. U nešto užem krugu sečemo slavski kolač – rekla je direktorka ŠOSO „Veselin Nikolić“, Mirjana Bazić.

O Svetom Savi

Rođen je kao Rastko Nemanjić, bio je sin velikog župana Stefana Nemanje. Na Svetu goru odlazi 1192. godine, gde se zamonašio i dobio ime Sava. Radio je na prosvećivanju srpskog naroda. Najzaslužniji je za autokefalnost srpske crkve sa statusom arhiepiskopije. Ostavio je veliki broj pisanih dela, pa ga mnogi smatraju značajnim piscem i pravnikom. Takođe, obrazujući buduće službenike pravoslavne crkve stekao je velike zasluge za razvoj školstva i prosvete zbog čega se 27. januar obeležava kao školska slava.

S.M.

Foto: Video materijal SOŠO Veselin Nikolić

Ostale vesti

back-to-top