Završen srpski Festival grožđa i vina

Postavljeno: 19.09.2023

Tradicionalna višedecenijska privredno – turistička manifestacija „Župska berba 2023“ počela je svečanim pozdravom mališana i muzičkim programom za decu, defileom članova folklornih ansambala i sportista ove potkopaoničke opštine i nastupom KUD „Župa“

Svetkovinu vinogradara i vinara, 58. po redu, je, uz vatromet i trubače, svečano je otvorila ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, zahvalivši se vinogradarima Župe na čuvanju tradicije gajenja vinove loze i proizvodnje božanskog napitka.

Vladimir Orlić, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, je istakao da će država subvencijama i drugim podsticajnim merama pospešivati razvoj vinogradarstva, ali i ostalih grana poljoprivrede, kao što je to i do sada činila, ali znatno više i organizovanije.

Predsednik opštine dr Mirko Mihajlović govorio je o milenijumskoj tradiciji uzgajanja vinove loze na ovim prostorima, ostvarenim rezultatima i budućim planovima lokalne samouprave.

Ministarka Tanasković je u Kožetinu obišla domaćinstvo preduzetnika Slavoljuba Radojičića, a zatim je posetila Vinsku ulicu, gde je degustirala najbolja župska vina. Višedecenijsku manifestaciju pratio je sadržajan kulturno – zabavni program u kojem su uživali mnogobrojni posetioci i gosti iz zemlje i sveta, a održana je pod sloganom „Aleksandrovac – srpska prestonica grožđa i vina”.

Kao i prethodnih godina, organizovan je Međunarodni festival folklore, Dečiji festival folklore, Dani slovačke kulture, Župska svadba, Poljoprivredna izložba, Vinska ulica, Maskenbal mališana Predškolske ustanove “Naša radost“ i drugi kulturni, promotivni, edukativni i zabavni programi.

Ljubitelji božanskog napitka su uživali u blagodetima čuvene župske ružice, na jedinstvenoj svetskoj atrakciji – Fontani vina, a za posetioce je priređen i vo na ražnju.
Organizatori manifestacije su Turistička organizacija opštine Aleksandrovac i Kulturno prosvetna zajednica „Župa“, a pokrovitelj je opština Aleksandrovac.

Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top