Radovi u Kosovskoj: Dokle se stiglo? (VIDEO)

Postavljeno: 29.07.2022

Sa kompletnom rekonstrukcijom Kosovske ulice otpočelo se počekom ovog meseca i po planu, radovi  bi trebalo da budu završeni do kraja septembra, odnosno, početkom oktobra. Nadležni kažu da radovi teku planiranom dinamikom.

Nakon što su u dužini od 1.300 metara postavljeni privremeni paralelni vodovi, čime je omogućeno neometano napajanje vodom svih korisnika tokom izvođenja radova, te skidanja kolovozne konstrukcije, JKP Vodovod otpočeo je sa rekonstrukcijom. U dužini od preko 140 metara, od raskrsnice sa Pećkom do Topličine ulice, u prvoj fazi radova, urađena je atmosferska kanalizacija ipostavljena nova vodovodna i kanalizaciona mreža, sa svim priključcima.

Kako navode u Vodovodu, prva faza radova završena je u planiranom roku, nastavlja se dalje, i u drugoj fazi radiće se potez od Topličine do Nemanjine ulice, gde će se takođe raditi vodovodna, fekalno kanalizaciona i atmosfersko kanalizaciona mreža.

Istovremeno sa postavljanjem nove vodovodne i kanalizacione mreže, radi se i nova toplovodna mreža. Deo magistralnog toplovoda, sa svim priključcima, od raskrsnice sa Topličinom do raskrsnice sa ulicom Majke Jugovića, završen je.  U toku je druga faza radova u okviru koje će, u dužini od 170 metara, biti postavljene nove toplovodne cevi.

U Gradskoj toplani kažu da radovi teku planiranom dinamikom, te da se očekuje da ovo preduzeće svoj deo posla završi do 20. avgusta.

Nakon postavljanja novih vodovodnih, kanalizacionih i tolovodnih cevi, biće urađena i kompletna rekostrukcija saobarćajnice.

Podsećamo, od 8.jula, za saobraćaj je zatvorena cela Kosovska ulica, dok su Nemanjina, Jakšićeva i Vladetina dvosmerne, uz zabranu parkiranja.

Stanarima iz Kosovske ulice kojima je onemogućen ulazak u svoja dvorišta, od Topličine do Pećke ulice, omogućeno je besplatno parkiranje na parkingu kod Hale sportova, te u javnim garažama Bolnica i Centar 2.

Korisnici rezervisanih parking mesta u Kosovskoj ulici, od Topličine do Pećke, u Nemanjinoj (od ulice Kosovske do Obilićeve) i Vladetinoj ulici, mogu da rezervišu parking mesta na njima odgovarajućim lokacijama, pa je potrebno da se obrate Poslovnom centru.

Dok traju radovi, prilaz zgradi Hitne medicinske pomoći biće obezbeđen preko Jakšićeve ulice, a za zaposlene u bolnici i hitne bolničke pacijente ulaz je od Dijagnostičkog centra.

U Kosovskoj ulici je 2014 godine rađena rekonstrukcija trotoara sa obostranim proširenjem trotoara ugradnjom behatona i novih ivičnjaka, ali bez rekonstrukcije kolovozne konstrukcije. Izvođač radova tada je imao garantni rok od dve godine, a kako su postavljeni ivičnjaci vidno oštećeni zbog mraza i soli posle zimskog perioda ali i zbog saobraćajnog opterećenja (gaženja vozila), izvršena je sanacija ivičnjaka. Kolovozna konstrukcija je redovno održavana krpljenjem udarnih rupa u većem i manjem obimu.

U međuvremenu je urađen  i kompletan projekat kolovozne konstrukcije sa atmosferskom kanalizacijom i saobraćajnom signalizacijom, ali zbog epidemije korona virusa nije realizovan.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top