Predavanje za srednjoškolce o posledicama saobraćajnih nezgoda

Postavljeno: 09.12.2019

U okviru Programa unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji grada Kruševca, u Prvoj tehničkoj školi organizovano je predavanje na temu “Posledice saobraćajnih nezgoda”. O značaju bezbednog ponašanja u saobraćaju, sa učenicima je razgovarao  pedesettrogodišnji Milivoje Jevdosić koji je nakon saobraćajne nezgode na motoru , ostao u invalidskim kolicima

U trenutku nesreće Jevdosić je vozio 60 na sat,  invalid je ostao tuđom nepažnjom, a ono što je želeo  mladim ljudima da poruči je da život može da se promeni u sekundi i da moraju biti pažljivi u saobraćaju.

Pre tačno šesnaest godina i tri meseca imao sam saobraćajku motorom i zbog nepažnje drugog moj život se promenio za 180 stepeni . Od svega što sam mogao da radim do tada , sada ne mogu ni pola . Ovde sam da svojim primerom pokažem koje su moguće posledice naše ili nepažnje drugih učesnika u saobraćaju- kaže čovek kome invalidska kolica nisu umanjila ljubav prema motorima, pa danas vozi motor na tri točka.

Jevdosić je ukazao na značaj nošenja kacige, uz napomenu da je od velike važnosti kakvog je ona kvaliteta.

Postoji velika razlika u kvalitetu kaciga. Kada se nosi ona koja je kvalitetna, povrede su mnogo manje, dok su “šlemići” nebezbedni pri bilo kakvom padu i bilo kakvoj brzini– poručio je on.

Da su ovakva predavanja namenjena mladim vozačima ali  onima koji će to tek postati, a sa ciljem da im se razvije svest o značaju bezbednosti u saobraćaju, kazao je Vladan Radivojević, nastavnik saobraćajne grupe predmeta, ujedno i član Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kruševca.

O tome im stalno govorimo u okviru redovnog školskog programa, a ovo je prilika da to uradimo na jedan drugi način, gde će im poruku o bezbednom učešću u saobraćaju preneti neko koji je doživeo tešku saobračajnu nezgodu, sa teškim posledicama– kazao je Radivojević.

On se osvrnuo i na poražavajuću statistiku kada je u pitanju stradanje mladih u saobraćaju, istakavši da u Srbiji ali  i ostalim zemljama sveta, od se deset mladih izgubljenih života, pet izgubi u sapobraćajnim nezgodama.

Da su ovakva predavanja veoma poučna, kazala je Katarina Đorđević, učenica trećeg razreda Prve tehničke škole. 

Bilo je vrlo poučno videti kako samo jedan trenutak nepažnje u saobraćaju, naše ili tuđe, može nekome totalno da promeni život. Još uvek nisam vozač, ali onda kada to budem postala, svakako ću se  setiti svedočenja čoveka u kolicima i trudiću se da budem što pažljivija u saobraćaju– kazala je Katarina.

Inače, Program unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji grada Kruševca sprovodi Savet za bezbednost saobračaja. Predavanja  su namenjena učenicima ovdašnjih srednjih škola koji su skoro postali ili će uskoro postati vozači, a cilj edukacije je upoznavanje mladih sa posledicama nebezbednog ponašanja u saobraćaju, kao i unapređenje stavova i razvijanje svesti o značaju bezbednosti u saobraćaju kod mladih.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top