Krov nad glavom za tri interno raseljene porodice

Postavljeno: 10.12.2019

Na Međunarodni dan ljudskih prava u Kruševcu su uručeni ključevi novih domova za tri interno raseljene porodice.  Montažne kuće od po 50 kvadrata izgrađene su u okviru projekta “Podrška interno raseljenim licima i povrtanicima u četiri jedinice lokalne samouprave u Srbiji kroz obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja i mera ekonomske održivosti”, koji finansira Evropska unija, a implementira nemačka organizacija ASB, u saradnji sa Gradom  Kruševcom

Dvema  porodicama Đorđević i porodici Parlić, sa prebivalištem u Dedini, Malom Golovodu  i u Aerodromskoj ulici, danas su svečano uručeni ključevi novih kuća, kompletno opremljenih novim  nameštajem i belom tehnikom.

U svoj novi dom, nakon dvadesetak godina podstanarskog života, uselili su se na Međunarodni dan ljudskih prava, a ključeve im je uručila Vesna Lazarević, pomoćnica gradonačelnice Kruševca, poželevši im srećan početak novog i boljeg života.

Organizacija ASB i Grad Kruševac su kroz saradnju na ovom projektu, za najugroženije porodice obezbedili tri montažne kuće, sedam seoskih domaćinstava, 14 građevinskih paketa i 18 ekonomskih grantova- rekla je Lazarević, dodajući da ovaj program ima za cilj da se interno raseljenim licima pomogne da se integrišu u našu zajednicu, da se osamostale i pronađu svoje mesto pod suncem u našem gradu.

Podsetila je da se  projekat realizuje u četiri jedinice lokalne samouprave (Kruševac, UB, Aranđelovac i Ćićevac), te da ukupan iznos sredstava namenjen Kruševcu iznosi 214.000 evra, uz učešće grada u kofinansiranju 11.000 evra.

S obzirom na to da  Kruševac u dobrom roku završava sve svoje obaveze u okviru ovog projekta, danas ćemo razgovarati i o  nekim daljim subvencijama. U pitanju su plastenici koji nam dobro idu, a možda će biti i nešto drugo – najavila je Lazarević.

Da je cilj ovog projekta pružanje pomoći lokalnim samoupravama u Srbiji  u nalaženju trajnog, adekvatnog stambenog rešenja i mera ekonomske održivosti za interno raseljena lica i povratnike, rekao  je Mauro Mašoli, koordinator projekta u organizaciji ASB.

Želeli smo da ključevi od novih  domova, ovim porodicma budu uručene baš  na Međunarodni dan ljudskih prava, dan kada se u  celom svetu obeležava pravo svakog čoveka na dostojanstveni život za sebe i svoju porodicu – kazao je Mašoli, te naglasio da ASB već 25 godina u Srbiji i regionu doprinosi ovoj ideji, kroz obezbeđivanje stambenih rešenja i mera ekonomske održivosti za interno raseljena lica, izbeglice i povratnike.

Da je Kruševac 90-tih godina pokazao da ima veliko srce, poručio je Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije.

U Kruševcu je 1996. godine svoj novi dom pronašlo oko 6.000 izbeglica, a kasnije i mnogo više interno raseljenih lica. Iz razumljivih razloga do sada su mere pomoći bile više usmerene prema izbeglicama. Od 30 miliona budžetskih sredstava, koje smo do sada potrošili zajedno sa Kruševcom, najveći deo potrošen je na građevinski materijal, što dokazuje da su u pitanju vredni ljudi koji su sami počeli da traže spas, pa su u jednom momentu ostali bez sredstava – kazao je Gerginov, te najavio da će u narednom periodu veći akcenat biti stavljen na rešavanje potreba interno raseljenih lica, kojih je oko 8.000 u Kruševcu.

Porodice kojima su danas uručeni ključevi , pored velike zahvalnosti što su nakon dugogodišnjeg podstanarskog života konačno dobili svoj dom, poručile su da Kruševac doživljavaju doživljavaju kao svoj grad, te da će im rešeno stambeno pitanje u velikoj meri olakšati život.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top