Poziv za oslikavanje murala izuzetnim ženama, među kojima je Vera Nikolić

Postavljeno: 15.01.2022

Ambasada Kraljevine Holandije, u saradnji sa Centrom za ženske studije, Kulturnim centrom GRAD i gradovima u Srbiji, poziva sve zainteresovane „strit art“ umetnike da učestvuju u izradi murala posvećenim najznačajnijim ženama 20. i 21. veka u okviru projekta „Izuzetne žene Srbije“. Među deset izuzetnih žena koje će biti oslikane u deset gradova u Srbiji je Vera Nikolić, čiji mural će se naći na kruševačkoj Hali sportova. Prijave se šalju na mejl [email protected]. Konkurs je otvoren do 30. januara 2022. godine.

Umetnici širom Srbije će na ovaj način, kako su preneli mediji,  moći da oslikavajući mural (površine oko 4 x 4 metra), prikažu deset izuzetnih žena. Osim Vere Nikolić, čiji će mural biti oslikan u Kruševcu, predviđeno je da u Požegi bude oslikana Mitra Mitrović, u Aleksinacu  Jelena Dimitrijević, a u Kragujevacu  Ljubica Marić. U Nišu će biti urađen mural Jovanki Bončić Katerinić, u Novom Sadu Verici Crvenčanin Kulenović, a u Beogradu Gini Ranjičić i Jelisaveti Načić.

-Među izabranim ženama koje će biti inspiracija za murale su revolucionarke, aktivistkinje, dizajnerke, dobrotvorke, političarke, pesnikinje, književnice, pravnice, pedagoškinje, kompozitorke, sportistkinje, feministkinje. Ono što im je zajedničko jesu njihova ženska snaga, solidarnost, snažan i nepokolebljiv duh u borbi za emancipaciju žena i ravnopravan položaj. U okviru ovog projekta odaćemo im svojevrsno priznanje – nove generacije će ih upoznati, a iskusnije će se podsetiti značaja ovih autentičnih heroina svog vremena preneo je detalje Beoinfo.

Navedeno je da su sredstva za materijal obezbeđena, kao i honorari za umetnike, da prispeli radovi, koji nisu izabrani, neće biti korišćeni u druge svrhe te d ase može prijaviti za više murala, ali da jedan umetnik može biti izabran samo za jedan mural. 

Organizatori ove akcije ohrabruju umetnike iz pomenutih lokalnih sredina da se prijave za izradu murala u svom gradu. Murali bi trebalo da se rade u februaru i martu, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena. Za prijavu je potrebno poslati kratku biografiju na engleskom, ilustraciju prethodnih radova i skicu za predloženi mural. 

Prijave i zahtevi za dodatne informacije mogu se poslati na mejl: [email protected].
Konkurs je otvoren do 30. januara 2022. godine.

Projekat se sprovodi u saradnji sa upravama pomenutih gradova. Podsetimo da je Skuština Grada Kruševca, na sednici u decembru, podržala predlog da se u Kruševcu, u okviru pomenutog projekta, uradi mural Veri Nikolić. Reč je o legendarnoj srpskoj i jugoslovenskoj atletičarki, dvostrukoj evropskoj pobednici i svetskoj rekorderki koja je preminula u junu prošle godine, u 72. godini. 

 

J.B.

Ostale vesti

Komentari

  1. Samo pitam kaže:

    Mozda je trebalo da u Krusevcu bude mural Jelene Dimitrijevic? Ipak je ona Krusevljanka. Svaka cast Veri Nikolic i vremenu provedenom u Krusevcu, ali njeni sportski uspesi vezuju se iskljucivo za rodnu Cupriju.

1 thought on “Poziv za oslikavanje murala izuzetnim ženama, među kojima je Vera Nikolić

Comments are closed.

back-to-top