Mural sa likom Marka Živića privodi se kraju (VIDEO)

Postavljeno: 04.11.2021

“Kruševac je kuća, a Lazarica je stub” poruka je koja se nalazi na muralu  sa likom nedavno preminulog glumca Marka Živića. Autor Vladimir Vasić izjavio je, za KruševacGrad da je ideja za oslikavanje potekla od njegovog prijatelja Dalibora Marinkovića

-Ideja je bila njegova, on je obezbedio nephodna sredstva za oslikavanje. Moja je želja da ovaj mural posluži kao sredstvo za prikupljanke humanitarne pomoći za ljude iz ovog kraja, kojima je ta pomoć nephodna– objašnjava on.

Na ovaj način simbolično je odata počast nedavno preminulom glumcu, koji je i sam često učestvovao u humanitarnim akcijama.

-Od trenutka kada sam preslikao skicu, bilo mi je potrebno oko 30 sati da završim sve. Dolazio sam nekoliko dana i ostajao po 5 sati. Ne mogu sebe da nazovem ni slikarom ni umetnikom, imam talenat za crtanje, zbog toga me je prijatelj i zvao da ovo napravimo –dodaje on.

Naš sagovornik naglašava da je bilo pokušaja uništavanja murala, te da je neko „udarao“ zid i oljuštio jedan njegov deo.

Mural, pored lika poznatog kruševačkog glumca, sadrži i poruku „Kruševac je kuća, a Lazarica je stub“, kao i motive crkve Lazarica, kule kneza Lazara i njegov simbol.

Podsećamo, Marko Živić preminuo je 14.oktobra, a dve nedelje nakon toga počeo je rad na muralu u njegovom rodnom gradu. NJegov lik sada krasi ugao ulica Cara Lazara i Vojislava Ilića, odakle se pruža pogled na Osnovnu školu „Dositej Obradović“.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top