Otkrivanje murala posvećenog Veri Nikolić i debata o položaju žena, dođite!

Postavljeno: 09.03.2022

Mural posvećen sportistkinji Veri Nikolić, oslikan na kruševačkoj Hali sportova, biće otkriven sutra (10. marta) u 14 časova, a tome će prethoditi debata u Kulturnom centru, u 12 časova, posvećena položaju žena u sportu i društvu.

Reč je o prvom od deset murala, posvećenih izuzetnim ženama Srbije, koji je nastao u okviru istoimenog projekta ambasade Kraljevine Holandije, Centra za ženske studije i Kulturnog centra Grad, u saradnji sa upravom Grada Kruševca.

Najavljeno je da će predstavnice lokalnih organizacija: Alternativnog centra za devojke Aneta Pantelić i Udruženja žena Peščanik Snežana Jakovljević, govoriti o lokalnom kontekstu, Vidljivost žena iz lokalne perspektive i važnost podsećanja na žensko iskustvo Vidljivost žena iz lokalne perspektive i važnost podsećanja na žensko iskustvo Vidljivost žena iz lokalne perspektive i važnost podsećanja na žensko iskustvo Vidljivost žena iz lokalne perspektive i važnost podsećanja na žensko iskustvo Vidljivost žena iz lokalne perspektive i važnost podsećanja na žensko iskustvo vidljivosti žena iz lokalne perspektive i važnosti podsećanja na žensko iskustvo u svim oblastima života. Zorica Mršević, profesorka, pravnica i aktivistkinja za ljudska prava, će govoriti o različitim aspektima ženskog iskustva u sportu.  Vidljivost žena iz lokalne perspektive i važnost podsećanja na žensko iskustvo Vidljivost žena iz lokalne perspektive i važnost podsećanja na žensko iskustvoPrisutnima će se obratiti i Verin suprug, Pajo Ćasić, koji će podeliti dragocene detalje iz njihovog zajedničkog života.

Nosioci projekta podsećaju da je Vera Nikolić ili kako su je nazivali Zlatna Vera, već pre svog punoletstva bila je prvakinja Balkana i Evrope u trci na 800 metara, krajem 1966. godine proglašena je za sportistkinju godine Jugoslavije, a to priznanje je višestruko opravdala kada je 1968. u Londonu postavila svetski rekord na 800 metara:

Zbog tako sjajnog uspeha, pritisak na mladu atletičarku se sve više povećavao, te je već bila viđena za olimpijsko zlato na igrama u Meksiko sitiju održanim iste te godine. Nažalost, od trke je odustala. U današnje vreme, kada velikanke poput Naomi Osake i Simon Bajls progovaraju o ogromnim posledicama pritiska na mlade sportistkinje, Verina priča dobija na aktuelnosti. Nakon privremenog povlačenja zbog razočarenja, kao prava borkinja i profesionalka, nastavila je izuzetno uspešnu karijeru  i osvojila jednu evropsku bronzu i još jedno evropsko zlato, a svoje znanje prenosila je i na mlađe generacije.

Iz ambasade Kraljivine Holandije navode da je cilj projekta „Izuzetne žene Srbije“ podizanje svesti o ženama koje su kroz istoriju Srbije odigrale važne uloge u različitim oblastima, od medicine, kulture, arhitekture do sporta, borbe za ljudska prava, i tako doprinele emancipaciji žena i jačanju njihovog položaja u društvu. Na javnom pozivu odabrani su street art umetnice i umetnici koji trenutno slikaju murale širom zemlje, a mural posvećen Veri Nikolić uradila je  Marija Savić – KoMARAc.

Mural će sutra otkriti gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović i ambasador Kraljevine Holandije Joust Rentjes.

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top