Kruševac dobija mural posvećen Veri Nikolić

Postavljeno: 23.12.2021

Mural sa likom legendarne srpske i jugoslovenske atletičarke, dvostruke evropske pobednice i svetske rekorderke Vere Nikolić će biti urađen na bočnoj fasadi kruševačke Hale sportova, ukoliko ovu odluku podrže odbornici gradske skupštine, na sutrašnjem zasedanju. Izrada murala deo je projekta „Izuzetne žene Srbije“, koji je pokrenula Ambasada Holandije u saradnji sa KC Grad  u Beogradu i Centrom za ženske studije

Predlog odluke o izradi murala posvećenog najuspešnijoj kruševačkoj sportistkinji Veri Nikolić deo je dnevnog reda sutrašnje sednice gradskog parlamenta. Kako je navedeno u obrazloženju Predloga, inicijativu za izradu murala podnela je ambasada Holandije, jer se Vera Nikolić našla na spisku deset žena u Srbiji čija dostignuća treba predstaviti najpre u njihovim rodnim mestima ili mestima gde su živele i radile, a potom i u celoj zemlji.

Spisak je, inače, nastao na osnovu istraživanja Centra za ženske studije za potrebe projekta „Izuzetne žene Srbije“, čiji je cilj podizanje svesti o ženama koje su kroz istoriju Srbije odigrale važnu ulogu u različitim oblastima i tako doprinele emancipaciji žena i jačanju njihovog položaja u društvu.

Mural posvećen Veri Nikolić bi trebalo da buder veličine 4 puta 4 metra, a njegovo otkrivanje planirano je za 8. mart 2022. godine. Za vizuelno rešenje i izbor umetnika koji će uraditi mural ambasada Holandije će raspisati konkurs, a snosiće i sve troškove njegove izrade.

Projekat predviđa i izradu publikacije o odabranih deset najuspešnijih žena u Srbiji, kao i seriju razgovora o položaju žena u društvu.

N.B.

O Veri

Vera Nikolić je jedina srpska seniorska svetska rekorderka u atletici i svojevremeno dvostruka prvakinja Evrope na 800 metara. Ona je 20. jula 1968. godine zadivila sportski svet kada je u Londonu, na stadionu Kristal Palas, u okršaju sa najboljim atletičarkama na svetu pretrčala stazu za 2 minuta i pet stotinki i postavila svetski rekord.

Na Evropskom prvenstvu u Atini 1969. osvaja bronzanu medalju, a do napuštanja atletike, 1974. godine, ostvarila je još dva vrhunska rezultata: na Evropskom prvenstvu u Helsinkiju 1971. osvaja zlatnu medalju, a na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. peto mesto sa novim jugoslovenskim rekordom 1:59,5.

Nakon ratova devedesetih dolazi u Kruševac gde je sve do smrti svoje dragoceno atletsko znanje nesebično prenosila mladim takmičarima Atletskog kluba Kruševac.

Vera Nikolić – Ćasić preminula je na Vidovdan, 28. juna ove godine u 73. godini od posledica moždanog udara.

 

 

Ostale vesti

back-to-top