Mini-sajam socijalnog preduzetništva sutra na platou ispred Kulturnog centra

Postavljeno: 04.11.2021

Od 12 do 14 časova sutra (petak, 5. oktobar), na platou ispred Kulturnog centra Kruševac predstaviće se više udruženja građana i SOŠO „Veselin Nikolić“ koji se od svog osnivanja na neki način bave socijalnim preduzetništvom. Oni će izložiti proizvode koje prave njihovi članovi, a sugrađani će biti u prilici da njihovom kupovinom pomognu rad ovih organizacija

Socijalni preduzetnici posluju sa idejom da kroz zaradu koju ostvare ispune jasnu socijalnu misiju. Od drugih preduzetnika ih razlikuje  to što deo profita ili ceo profit koriste za podršku neke socijalno ugrožene grupe ili za podršku realizacije projekata važnih za rad samih udruženja.

Učesnici na Sajmu, osim  Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Veselin Nikolić“ iz Kruševca biće i Savezna organizacija slepih i slabovidih, Osnovna organizacija gluvih i nagluvih, Etno Rasina, Udruženje distrofičara Rasinskog okruga, Osmeh na dlanu, te Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama (MNRO).

Kako je saopšteno na konferenciji za medije, asocijacija za podršku evropskim integracijama „Evrokontakt“ koja je i organizator Sajma, zajedno sa organizacijama koje učestvuju na sajmu, ima nameru da lokalnu javnost upozna sa aktivnostima poslovnih aktera iz Kruševaca koji posluju po principima socijalnog preduzetništva.

Nadamo se da će doći vreme kada će ova oblast poslovanja biti zakonski regulisana. Dok čekamo zakon, možemo dosta toga uraditi na lokalu i ideja organizacije ovog Mini-sajma je da se javnosti predstave udruženja koji poštuju univerzalne principe ovog vida poslovanja iako on nije zakonski definisan – rekao je Nenad Krstić, predsednik „Evrokontakta“, dodajući da bi ovaj zakon svim udruženjima koja učestvuju značio, jer bi njihovim članovima  pomogao da nađu stalno zaposlenje.

Formiranjem socijalnih preduzeća mnoga lica sa invaliditetom će moći da ostvare prava na penziju. Postoji određeni minimum, u zavisnosti od vrste invaliditeta, koji im to omogava i to je ono što bi im stvorilo sigurnost – konstatovala je Dušica Milenković iz udruženja „Etno Rasina“.

„Osmeh na dlanu“ je jedno od udruženja koje učestvuje na ovom Mini-sajmu i bavi se unapređenjem položaja dece i mladih sa smetanjama u razvoju. Oni zajedno sa drugim udruženjima već sedam godina sprovode javne radove koje finansira Nacionalna služba za zapošljavanje i na kojima zapošljavaju osobe sa invaliditetom kroz krojačku radionicu.

Ove godine smo u saradnji sa DIS Krnjevo na projektu „Znanje za budućnost 2021“ uspeli da dobijemo tri mašine za šivenje i materijal kako bismo nastavili da šijemo jednostavne proizvode i sutra imamo priliku da te radove predstavimo sugrađanima – rekla je Svetlana Jovanović iz udruženja „Osmeh na dlanu“.

Sajam se održava u okviru Aktivističke nedelje, odnosno projekta „Građani imaju moć“, koji sprovodi Nacionalna koalicija za decentralizaciju uz finansijsku podršku organizacije CRTA iz Beograda.

U slučaju kiše Mini-sajam će biti održan u prostorijama Kluba KCK.

L.S.

Ostale vesti

back-to-top