Sećanje na velikane: Marku Živiću i Zoranu Simjanoviću ulice na Starom aerodromu

Postavljeno: 04.10.2022

Glumac Marko Živić i kompozitor Zoran Simjanović dobili, su odlukom Skupštine Grada, ulice u novoformiranom naselju na Starom aerodromu. Reč je o poznatim i priznatim umetnicima poreklom iz Kruševca. Marko Živić je bio rođeni Kruševljanin, dok je Simjanović vodio poreklo iz našeg grada, njegov deda je bio Dragoslav Vasiljević Figa, takođe svestrani umetnik. Oba umetnika, čija imena će poneti ulice u našem gradu, bila su ponata i priznata i van granica Srbije. Obojica su preminula tokom 2021. godine.

Marko Živić je rođen u Kruševcu 1972. godine, glumu je završio 1995. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Radeta Markovića. Ostaće zauvek upamćen po brojnim  ulogama koje je odigrao u pozorištu, ali i na velikom platnu. Kreativnost je pokazivao i vodeći različite televizijske programe. Preminuo je u oktobru prošle godine, u Beogradu.

Iza Zorana Simjanovića ostala je muzika za 60-ak filmova, 50 -ak serija, više stotina spotova i više stotina sati televizijske muzike. Gotovo da ne postoje film ili serija na prostoru bivše Jugoslavije na čijem kraju ne stoji njegov potpis… Među njegovim delima su, između ostalih, muzika za Balkan ekspres, Maratonce, Nacionalnu klasu, Grlom u jagode, Specijalno vaspitanje, Petrijin venac, Majstori, majstori, Sjećaš li se Doli Bel, Variola veru, Šta se zgodi kad se ljubav rodi, Otac na službenom putu, Bal na vodi, Žikinu dinastiju, Lepotu poroka, Lager Niš, Sabirni centar, Virdžinu, Tango argentino, Tito i ja, Kaži zašto me ostavi, Bure baruta, Turneju, Besu…

Rođen je 1946. godine u Beogradu, a preminuo je u aprilu prošle godine, od posledica korone.

Završio je Muzičku akademiju, tokom šezdesetih je svirao u sastavima Siluete i Elipse. Komponovanjem za film počeo je da se bavi 1975. godine. Na Fakultetu dramskih umetnosti predavao je od 1993. godine, a od 1999. do 2002. godine radio je i na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Jedno vreme je predavao na Akademiji umjetnosti u Banja Luci. Za muziku, kojom je oplemenio mnoge filmove, dobio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top