Mladi u gradu: Nikola, pobednik konkursa za najbolju muzičku produkciju na Univerzitetu u  Solunu

Postavljeno: 04.10.2022

Nikola D. Popović, Kruševljanin, je student treće godine na Univerzitetu IEK AKMI u Solunu i to na studijskom programu Muzička tehnologija za muzičku produkciju. On je pobedio na takmičenju studenata ovog Univerziteta u izradi projekta muzičke produkcije, u veoma oštroj konkurenciji.

Moj projekat nosi naziv “Slovenska epska orkestracija”. U ovo muzičko delo ukomponovao sam starosrpske motive u kombinaciji sa etno instrumentima sa Balkana: gusle, kavala, gudački kvartet – violina, viola, violončelo i kontrabas, zatim timpane, goč, klavir, buzuki, saz (baglama) i ud (žičani instrument). U projektu je zastupljen hor iz Bugarske, inspirisan staroslovenskim melosom. Muzika je borbenog karaktera, jer simboliše našu burnu ratničku prošlost – kaže Nikola D. Popović.

Za osvojeno prvo mesto na ovom konkursu dobio je muzičku karticu i video klip (spot), koji će biti snimljen do kraja ove godine.

Inače, pomenuti Univerzitet je formiran 1992. godine i među sedam je najboljih u ovoj oblasti u Evropi. Na njemu uče studenti iz Grčke, ali i drugih zemalja Evrope, a nastava se izvodi na grčkom jeziku. Diplomirani stručnjaci sa ovog univerziteta se zapošljavaju u BBC-ju i drugim svetskim kompanijama. Profesori su većinom iz Grčke, koji su studirali po svetu, ili su značajni producenti u toj zemlji.

Ž. M.

Foto: privatna arhiva

O projektu

„Mladi i šta ih pokreće“ pitanje je na koje ćemo odgovor potražiti u okviru projekta „Mladi u gradu – otvoreni prostori“, čiji je cilj da promoviše i podstakne stvaralačke potencijale mladih. Na portalu ćemo u okviru već formiranog Kluba „Mladi u gradu“ kao virtuelnog otvorenog prostora objavljivati stvaralaštvo mladih u svim oblastima, objavljivati razgovore sa njima i predstavljati ih u tekstovima koje će raditi naši novinari. Želimo da znamo i kako mladi u Kruševcu vide javne prostore koji su im potrebni za izražavanje svog kreativnog bića, a potrudićemo se da prikupimo predloge o potencijalnim alternativnim prostorima, koje mladi prepoznaju kao konceptualne kulturne scene.

Ostale vesti

back-to-top