U Trsteniku otvorena škola glume „Teatar“

Postavljeno: 04.10.2022

Glumu, dikciju, tehniku glasa, scenski pokret i borbe, ali i istoriju filma, pozorišta i drame, moći će da savladaju mladi Trsteničani u novootvorenoj školi glume „Teatar“. Časovi se održavaju u likovnom salonu Narodnog univerziteta Trstenik, a kako kažu iz ove škole, interesovanje je veliko, jer u Trsteniku dugo ovakve škole nije bilo.

Da otvore školu glume u Trsteniku došli su na ideju pre par meseci, glumac Momčilo Radosavljević, umetnica Nikolina Marinković, i direktor Narodnog univerziteta Trstenik Danilo Vuković.

– Pričali smo o tome koliko je škola glume važna za naš grad, a obzirom da tako nešto nije postojalo godinama, shvatili smo da je sad pravi trenutak – kaže Radosavljević.

Krajem avgusta, održana je prezentacija škole glume u likovnom salonu pri Narodnom univerzitetu, gde su sugrađani mogli da dođu i da se raspitaju o školi.

– Uslovi u kojima radimo su fenomenalni. Časovi se održavaju u malom teatru pri Narodnom univerzitetu, a traju dva semestra. Nakon svakog semestra organizovaćemo javni čas glume, koji će biti kolaži svega što smo radili.

A upisnike ove škole pored Radosavljevića, obučavaće i Nikolina Marković, audio-vizuelna master umetnica, njegova koleginica sa fakulteta (klasa profesorke Ljiljane Blagojević i asistenta Hadži Nenada Maričića)

 Ono što mi njima nudimo kao predavači, to je da mogu kroz igru da iskažu svoju maštu, kreativnost, da razbiju strah od javnog nastupa, da razbiju tremu. Osim same glume, imaće časove dikcije, glumu pred kamerom, scenske borbe, scenski pokret, istoriju pozorišta i filma – objašnjava Radosavljević.

Škola glume je našila na veliki odaziv dece i veliko odobravanje sugrađana.

– Zaista smo naišli na jako pozitivne komentare od svih roditelja posle prvog časa. Smatram da je škola jako važna za svaki grad, tako i za moj Trstenik. Grad koji vrlo dobro zna šta je kultura i neguje je godinama unazad – smatra naš sagovornik.

Upis u školu glume traje do sredine novembra, a ponovo će biti raspisan početkom februara, za nove članove. Zainteresovani se mogu prijaviti u centru za obrazovanje Narodnog univerziteta lično, telefonom, ili na mail obrazovanje @narodnits.rs najkasnije do 10og septembra. Blize informacije na broj 037-717220.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top