Povećava se broj pregleda u kovid ambulanti

Postavljeno: 05.03.2021

Od početka ove nedelje u kovid ambulanti dnevno se obavi oko 350 pregleda, s tim da je u ponedeljak pomoć lekara zatražilo čak 400 pacijenata. U odnosu na prethodnu nedelju, povećava se i broj prvih pregleda a neznatno je povećan i broj  starijih lica sa težom kliničkom slikom

Za razliku od prethodne nedelje kada je bilo manje pregleda nego u ovoj i kada je podjednako bilo prvih i kontrolnih pregleda, sada je oko 60 odsto prvih pregleda.

U kovid ambulantu podjednako se javlja i mlađa i starija populacija, s tim da je sada, kako navodi  dr Sandra Vesić Veškovac, odgovorni lekar u Kovid ambulanti, blago  povećan  broj starijih pacijenata sa težom kliničkom slikom.

Prema njenim rečima, od ukupnog broja pacijenata koji dolaze na prvi pregled, pozitivnih je od 30 do 40 odsto. Dnevno se u proseku uradi 50 PCR testova i oko 80 brzih antigenskih.

Kovid ambulanta radi od 7 do 17 časova, svih sedam dana u nedelji, a preporuka građanima koji imaju simptome koji mogu da se dovedu u vezu sa korona virusom, je da se nakon 17 časova  jave Služi hitne medicinske pomoći.

Imamo informaciju da određen broj pacijenata koji tokom noći dobije simptome, direktno odlazi na Infektivno odeljenje, što ne bi trebalo da rade. U takvim situacijama pacijent prvo treba da se javi Službi hitne medicinske pomoći, a da se sutra ujutru javi u Kovid ambulantu – navode u toj ambulanti, uz apel građanima da budu odgovorni i da poštuju sve propisane mere prevencije. 

D.P.

Ostale vesti

back-to-top