Nove mere kriznog štaba: u subotu u podne sve se zatvara do ponedeljka, srednjoškolci prelaze na onlajn nastavu

Postavljeno: 05.03.2021

Na današnjoj sednici Kriznog štaba dogovoreno je pooštravanje protivepidemijskih mera, ali u mnogo manjem obimu od onog koji je tražio medicinski deo Kriznog štaba. Konačna odluka je da tokom vikenda na skijalištima ništa ne radi, dok će u ostalim mestima sve raditi do 12 sati zbog zadušnica. Od podneva u subotu do ponedeljka u 6 ujutro radiće samo prehrambene prodavnice, apoteke i benzinske pumpe

Prema odlukama Kriznog štaba, srednjoškolci od ponedeljka u potpunosti prelaze na onlajn nastavu, dok će osnovci nastaviti da školu pohađaju po već ustaljenom rasporedu.

Sportski događaji koji su već zakazani moći će da se održe tokom vikenda ali bez prisustva publike. Takođe, i pozorišta će moći da igraju predstave prema ranije utvrđenom repertoaru. 

Od ponedeljka će se radno vreme svih objekata vratiti na staro, odnosno, kafići, restorani i tržni centri radiće radnim danima do 20, a prodavnice prehrambene robe do 21 sat.

Nove mere nakon sednice kriznog štaba novinarima je saopštio epidemiolog dr Predrag Kon, koji je, kako prenose mediji,  ocenio da je donete mere „teško braniti sa epidemiološkog stanovišta“ ali da je i to bolje „nego da nemamo nikakve mere“.

Kon je naglasio i da je vakcinacija jedini izlaz iz ove situacije, te da se o kolektivnom imunitetu može govoriti kada imunitet stekne 80 odsto stanovništva, dakle oko 5 miliona ljudi, ali da je to dinamičan proces i da se sa svakim “povećanjem barijera smanjuje aktivnost virusa”.

Sledeća sednica Kriznog štaba zakazana je za utorak.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top