Epidemiološka situacija u školama relativno mirna

Postavljeno: 03.03.2022

Nakon povratka đaka u školske klupe, u Rasinskom okrugu je u prvoj nedelji virus korona potvrđen kod 44 učenika i 15 nastavnika. Kako će se situacija odvijati u narednom periodu zavisi pre svega od poštovanja mera. Iz Zavoda za javno zdravlje apeluju na roditelje da u školu ne šalju decu koja imaju simptome respiratorne infekcije, kao ni ukoliko je neko od ukućana pozitivan na korona virus

-Bilo je više situacija gde su roditelji slali decu u školu sa simptomima respiratorne infekcije, ali i onda kada su deca bez simptoma a neko u porodici je oboleo od korona virusa. To ne bi smelo da se dešava. Obolela deca moraju biti u izolaciji sedam dana, odnosno, pet dana ukoliko nemaju simptome a bili su u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom- kaže doktorka Mirjana Avramović, epidemiološkinja.

Takođe, kako ističe naša sagovornica, u cilju sprečavanja zaraze, od velikog značaja je i poštovanje svih propisanih mera.

-Zaštitne maske su obavezne kako za učenike, nastavnike i sve ostale zaposlene u školama, tako i za treća lica i to od sve vreme od ulaska do izlaska iz školskog dvorišta. Obavezna je i distanca, što češće pranje ruku, provetravanje i dezinfekcija učionica. Poseban oprez savetuje se na časovima fizičkog i muzičkog, a ne preporučuje se održavanje priredbi i ostalih većih skupova- navodi doktorka Avramović.

Prema njenim rečima, u prvoj nedelji nakon raspusta nije se ni očekivao veliki broj zaražene dece i nastavnika.

Niko sa sigurnošću ne može da predvidi kako će se situacija odvijati u narednom periodu, ali ono što mi možemo i što će svakako povoljno uticati na epidemiološku situaciju, je da se poštuju sve mere prevencije– ističe ona.

Napominje i to da bi i roditelji i nastavnici trebalo da znaju da su maske tokom boravka u školi obavezne, čak i za vakcinisane,  jer, kako objašnjava, imunizacijom se ne sprečava da se neko inficira.

Kod vakcinisanih to može biti bez ili sa lakšim simptomima, ali je masaka svakako obavezna jer se omikron soj virusa lakše prenosi od prethodnih sojeva– ističe doktorka Avramović.

Inače, od ukupnog broja zaraženih u školama tokom protekle nedelje u Rasinskom okrugu, najviše ih je bilo iz Kruševca gde je virus potvrđen kod 29 učenika i osam nastavnika. D.P.

Ostale vesti

back-to-top