Akademija ženskog liderstva: Izbori bez nasilja

Postavljeno: 03.03.2022

U okviru kampanje „Izbori bez nasilja“, koju je pokrenula Akademija ženskog liderstva (AŽL), prikupljače se podaci u svim oblicima nasilja kojima su tokom izborne kampanje izložene žene koje učestvuju u izborima. Prikupljeni podaci biće pretočeni u preporuke koje će biti usmerene na pružanje sistemske zaštite žena angažovanih na javnim poslovima i time omogućiti njihovo ravnopravno učešće u izbornom procesu u budućnosti.

 –Pred nam su važni izbori, u koje će biti uključen najveći broj žena do sada. Atmosfera i podele u društvu nam govore o velikim rizicima za slučajeve nasilja prema ženama, pre svega kandidatkinjama i aktivistkinjama, ali i ženama u izbornoj administraciji. Ovom kampanjom želimo javnosti da skrenemo pažnju na neravnopravnu izbornu trku koje žene vode jer za razliku od muških kolega one moraju da se nose sa nasiljem, pretnjama i uznemiravanjem. Na ovaj način verujemo da možemo da utičemo da se nasilje prema ženama u izborima smanji i podigne svest javnosti o važnosti borbe protiv ovih društvenih pojava- navodi se u saopštenju za javnost Akademije ženskog liderstva.

U okviru kampanje „Izbori bez nasilja“ prikupljaće se podaci o psihološkom (verbalnom), fizičkom, seksualnom uznemiravanju i nasilju, te različitim vrstama pritiska, ucena, uznemiravanja kako u javnosti tako i unutar političkih organizacija.

Prikupljeni podaci biće pretočeni u preporuke koje će biti usmerene na pružanje sistemske zaštite žena angažovanih na javnim poslovima i time omogućiti njihovo ravnopravno učešće u izbornom procesu u budućnosti.

AŽL poziva sve učesnice i učesnike izbora, novinarke, aktivistkinje NVO, kao i građane i građanke,  da prijave pretnje i sve druge oblike nasilja prema kandidatkinjama i drugim ženama koje učestvuju u izbornom procesu putem websajta www.liderke.org, na mail [email protected] i putem Viber poruke na broj  +381 61 309 3880.

Inače, Akademija ženskog lidesrta već godinama prati nasilje prema ženama angažovanim u javnoj sferi. Bila je deo Mreže SOS Vojvodina koja je 2019. pripremila izveštaj iz senke za Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) i Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju nasilja protiv žena i nasilja u porodici (GREVIO). D.P.

Foto: Pixabay

 

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top