Sastanak privrednika u RPK: Problemi i šanse u vreme pandemije

Postavljeno: 09.11.2021

Očuvanje likvidnosti, rast cena sirovina i energenata, nedostatak radne snage, i odsustvovanje zaposlenih zbog kovida, deo je problema sa kojima se u vreme pandemije suočavaju privrednici u Rasinskom okrugu, pokazala je anketa Regionalne privredne komore Kruševac. Istovremeno podaci pokazuju da je na ovom području u prvih devet meseci ove godine ostvaren rast industrijske proizvodnje od 7,4 odsto, a spoljnotrgovinska razmena porasla je za skoro 37 odsto. O načinima rešavanja problema te mogućim izvorima finansiranja privrednicima su, na sastanku u RPK,  govorili predstavnici Ministarstva privede i Privredne komore Srbije

Za četiri programa podrške privrednim subjektima, koji su pre svega bili namenjeni malim i srednjim preduzećima, u ovoj godini Ministarstvo privrede je utrošilo više od 2,3 milijarde dinara. Najaktuelni je bio program za bespovratna sredstva za kupovinu nove opreme, za koji je utrošeno 1,93 milijade bespovratnih sredstava, a ukupna investiciona ulaganja za 715 projekata koji su podržani, iznose blizu 10 milijardi dinara – kazao je državni sekretar u Ministarstvu privrede Zoran Dimitrijević.

Na području Rasinskog okruga, prema njegovim rečima, sa oko 43 miliona dinara podržana su 24 projekta, ukupna vrednost tih investicija je oko 194 miliona dinara, što pokazuje da „Rasinski okrug i dalje drži svoju poziciju u Srbiji, što se tiče privrednih aktivnosti“.

Dimitrijević je najavio da će naredne godine podrška privrednicima kroz pomenute programe biti veća jer se, uz sličan iznos budžetskih sredstava, očekuje oko 10 miliona evra  iz Evropske unije. Privrednike je pozvao da dostave predloge i primedbe, odnosno zapažanja šta nije bilo dobro u programima kako bi Ministartsvo moglo da koriguje uslove za dodelu bespovratnih sredstava.

Jedan od načina da se privrednici informišu o nacionalnim, regionalnim i evropskim izvorima finansiranja je FINNO platforma, kreirana na inicijativu PKS.

Mi, takođe, pružamo podršku preduzećima da se prijave za te programe, da ih realizuju i potom da urade izveštaje. U svakom trenutku mogu da nam se jave kako bi pronašli partnera za svoje projekte – napomenula je rukovoditeljka Centra za EU integracije u Privrednoj komori Srbije, Jovana Stanojević.

Anketa koju je sprovela kruševačka Regionalna privredna komora pokazala je da su, u vreme pandemije, glavni izazovi za ovdašnje privrednike očuvanje likvidnosti,  limitirano tržište, odnosno ograničen izvoz, poskupljenje sirovina i energenata, hroničan nedostatak radne snage pojačan odsustvovanjima zbog kovida, kašnjenje proizvodnje, te od ranije prisutan problem zloupotrebe bolovanja.

Uradili smo i predloge za unapređenje poslovanja, a tu upravo spadaju  programi podrške za nabavku nove opreme, te finansijska podrška za sve privrednike, posebno za izvoznike i mala i srednja preduzeća uopšte – kazao je predsednik Parlamenta privrednika RPK, Rade Jeftović, inače direktor aleksandrovačke „Vino Župe“.

Promenu strategija velikih multinacionalnih kompanija koje, usled pandemije,  pogone sa dalekih destinacija sele bliže evropskom tržištu, direktorka RPK Kruševac Maja Marković vidi kao šansu za Rasinski okrug i Srbiju.

Imali smo već dve posete potencijalnih investitora koji žele da približe proizvodnju matici, jedan je u oblasti proizvodnje plastike, a drugi automobilske industrije. Obišli su potencijalne lokacije u Rasinskom okrugu, očekujemo odgovore – napomenula je Markovićka podsetivši da su izgradnja Moravskog koridora i formiranje novih industrijskih zona takođe šanse za ovdašnju privredu.

rpk

Prema podacima RPK u Rasinskom okrugu u prvih devet meseci ove godine, u odnosu na isti period prethodne, zabeležen je rast industrijske proizvodnje od 7,4 odsto, a spoljnotrgovinska razmena je povećana za skoro 37 odsto.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top