Pokrenuta Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje –  podrška za 25.000 malih biznisa i institucije

Postavljeno: 21.11.2021

Ministar finansija Siniša Mali i predstavnici Nemačke razvojne saradnje (GIZ), NALED-a, i kompanija VISA i Mastercard potpisali su u Ministarstvu finansija sporazum o saradnji kojim je zvanično lansirana Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje, projekat podrške malim trgovcima i institucijama da modernizuju svoje poslovanje i omoguće građanima bolji i sigurniji način plaćanja – karticom ili mobilnim telefonom – u radnjama, ugostiteljskim objektima, i na šalterima širom Srbije  

Prema saopštenju NALED-a, inicijativom je, između ostalog, predviđena podrška izradi i sprovođenju novog Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, edukacija i jačanje svesti građana i privrede o mogućnostima bezgotovinskog plaćanja i prednostima u odnosu na keš, razmena iskustava sa zemljama regiona i sveta, a okosnica projekta je razvoj prihvatne infrastrukture u malim i srednjim preduzećima i na šalterima institucija.

Kroz poseban program subvencija, planirano je uvođenje do 25 hiljada POS terminala na prodajnim mestima na kojima do sad nije bilo moguće platiti karticom, uz snižene trgovačke naknade u trajanju od godinu dana.

Bezgotovinsko plaćanje, uz eFiskalizaciju i eFakture, predstavlja jedan od tri stuba razvoja transparentne ekonomije i fer konkurencije, i to je ono što želimo da podržimo kroz ovu inicijativu i novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije koji pripremamo za period 2021-2025. Jedan od prvih ciljeva je da pomognemo malim biznisima da pređu na novi sistem fiskalizacije i prvi put uvedu bezgotovinska plaćanja uz subvencije za nabavku „2 u 1“ uređaja koji u isto vreme služe i kao fiskalna kasa i POS – izjavio je ministar Mali.

Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje je višegodišnji projekat koji su pokrenuli GIZ, Mastercard i Visa, u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija, pod okriljem DeveloPPP programa nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj. Inspirisana je sličnim programom u Poljskoj gde je za više od tri godine uvedeno 430 hiljade novih POS terminala odnosno gotovo 40 odsto od postojećih 1,1 milion. Terminale je dobilo 303 hiljade trgovaca tako da je broj onih koji prihvataju bezgotovinsko plaćanje sada povećan na više od 490 hiljada.

Projektom želimo da podržimo razvoj svih vidova bezgotovinskih plaćanja u Srbiji bilo da je reč o karticama, instant plaćanjima skeniranjem QR koda, onlajn i mobilnom bankarstvu i plaćanjima „nove generacije“. Cilj nam je da malim trgovcima spustimo troškove, a građanima obezbedimo mogućnost izbora kako će kupovati ili plaćati usluge. Sa dodatnih 25 hiljada POS lokacija planiramo da povećamo raspoloživu infrastrukturu za gotovo četvrtinu. Iako sada imamo gotovo 110 hiljada aktivnih POS terminala, treba imati u vidu da je to i dalje 2,2 puta manje na milion stanovnika u odnosu na prosek EU – naglasila je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Slogan Nacionalne inicijative je „Bolji način“ s obzirom na prednosti bezgotovinskih plaćanja naspram keša kada je reč o efikasnosti, pouzdanosti i sigurnosti. Jedna od ključnih prednosti  je i činjenica da je transakcija vidljiva i zabeležena, za razliku od transakcija u kešu gde promet ostaje neprimetan poreskim organima ako nije izdat račun.

Naše istraživanje pokazalo je da bi povećanje digitalnih plaćanja za samo pet odsto tokom pet godina moglo da smanji obim sive ekonomije i do 13 procenata. Zato je razvoj bezgotovinskog društva jedan od prioriteta koji delimo sa državom. Čak 84 odsto globalne sive ekonomije zastupljeno je u sedam sektora, među kojima su maloprodaja i ugostiteljstvo. Verujemo da Nacionalnom inicijativom možemo da napravimo veliku promenu u ovim sektorima – istakao je Vladimir Đorđević, generalni direktor u kompaniji Visa za Jugoistočnu Evropu.

 

Ostale vesti

back-to-top