Prezentovani rezultati projekta „Za aktivno učešće mladih Rasinskog okruga“

Postavljeno: 15.12.2023

Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac (CINK) u proteklih osam meseci realizovao je projekat „Za aktivno učešće mladih Rasinskog okruga“. Projekat je sproveden na teritoriji Grada Kruševca i opština Ćićevac i Varvarin. Urađeno je istraživanje aktuelnog stanja u vezi sa aktivnim učešćem mladih u ove tri lokalne zajednice, organizovana debata lokalnih aktera o omladinskom aktivizmu, kao i obuka mladih za posao novinara – saradnika

Tim povodom konferenciju za medije održao je predsednik Upravnog odbora CINK- a Slaviša Milenković.

– Ovo je završna konferencija projekta koji je realizovo CINK Kruševac uz podršku norveškog Ministarstva spoljnih poslova. Inače, SMART Balkans je projekat koji se sprovodi na Zapadnom Balkanu. Sredstva za realizaciju ovog projekta dobili smo na medijskom konkursu, gde je 19 različitih medija iz Srbije konkurisalo, a samo dva su dobila mogućnost da projekat realizuju – televizija Forum iz Prijepolja i mi. Naš projekat je bio prvorangiran i jako smo ponosni zbog te činjenice – ističe Milenković.

Od početka oktobra na četiri portala i tri društvene mreže objavljeno je ukupno 13 tekstova o aktivizmu mladih, čiji su autori i autorke bili polaznici obuke za posao novinara – saradnika. Tekstovi su se odnosili na omladinski, kulturni i ekološki aktivizam, kao i na analizu odnosa mladih prema aktivizmu i politici.

– Jako smo zadovoljni kvalitetom tekstova. Autori i autorke su osmoro mladih koji su završili obuku. Četvoro iz Ćićevca i četvoro iz Kruševca. Kompletan serijal od 13 tekstova završili smo jednom zanimljivom pričom koju je napisao član naše omladinske redakcije Luka Kijačić, koja se tiče odnosa mladih prema politici i političkom aktivizmu – rekao je Milenković na konferenciji.

Ciljevi ovog medijskog projekta su unapređenje informisanosti i razumevanje značaja i efekata aktivnog učešća mladih, na nivou tri lokalne zajednice u Rasinskom okrugu (Kruševac, Varvarin i Ćićevac) i osnaživanje mladih u ove tri lokalne zajednice za aktivno učešće u procesima donošenja odluka.

Projekat „Za aktivno učešće mladih Rasinskog okruga“ implementiran je uz podršku Regionalnog projekta SMART Balkan – Civilino društvo za povezan Zapadni Balkan, kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Centar za istraživanja i aktivnu politiku (CRPM), Institut za demokratiju iz Tirane (IDM), a finansijski podržava Ministarsto spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

Projekat će zvanično biti završen 24. decembra.

O. M.

Ostale vesti

back-to-top