Poslovne vesti: Šest godina nakon uvođenja stečaja „Branko Perišić“ ponuđen na prodaju

Postavljeno: 04.01.2022

Imovina kruševačke pekarske industrije „Branko Perišić“, koja je više od šest godina u stečaju, prvi put je ponuđena na prodaju. U pogonima tog preduzeća, od kraja 2017. godine, na osnovu ugovora o poslovno tehničkoj saradnji, posluje firma „Agrofinance“

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila je 30. decembra javni poziv za učestvovanje u nadmetanju za kupovinu preduzeća „Branko Perišić“ kao pravnog lica.  Zainteresovani za učešće dokumentaciju podnose do 4. februara, nadmetanje je pet dana kasnije, a depozit je nešto više od 76 miliona dinara.

Kao najvažnija imovina preduzeća naveden je poslovni kompleks u Kruševcu, koji čine 12 objekata među kojima su mlin, silos i pekara, u  Železničkoj ulici. Ukupna površina tih objekata iznosi 8.493 kvadrata. Imovinu čini i poslovni kompleks na Jasičkom putu, na kome su magacin, upravna zgrada, dva silosa kapaciteta po 10.000 tona, odnosno ukupno 13 objekata ukupne površine oko četiri hiljade kvadrata.

Preduzeće ima i poslovne prostore u Vidovdanskoj, ulicama Cara Lazara i Stevana Visokog, na Trgu pobede te trgovinske objekte u Ulici Pana Đukića, potom na lokaciji Panjevac, u porodičnoj stambenoj zgradi u Hajduk Veljkovoj, u Radovana Miloševića te u Ulici Vasilija Ančevića. Prodaje se i oprema koju stečajni  dužnik ima u objektima kao i transportna sreedstva.

Početna cena je 190,25 miliona dinara, a depozit koji zainteresovani treba da polože da bi učestvovali na nadmetanju za kupovinu je 76,1 milion dinara. Tome prethodi otkup prodajne dokumentacije koja košta pola miliona dinara.

Krajnji rok za uplatu i preuzimanje prodajne dokumentacije je 31. januar,  depozit može da se uplati do 2. februara, a obrasci potrebni za učestvovanje na nadmetanju podnose se do 4. februara. Javno nadmetanje zakazano je za 9. februar u 12 časova u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika.

Podsetimo da je stečaju u „Branku Perišiću“ prethodila neuspešna privatizacija. To preduzeće je akcijskom metodom u oktobru 2005. godine prodato tadašnjem kruševačkom biznismenu Božinu Milićeviću za 83 miliona dinara. Privatizacija je raskinuta početkom 2012. godine, nakon čega je preduzeće ušlo u proces restrukturiranja. Firma je u stečaj otišla krajem 2015. godine, a tome je prethodio socijalni program kojim su skoro svi tadašnji radnici, njih oko 160, napustili preduzeće. Proizvodnja u toj pekarskoj industriji, međutim, nikada nije potpuno prekinuta jer se deo radnika vratio ubrzo nakon otvaranja stečaja, a krajem 2017. godine pogone firme po ugovoru o poslovno tehničkoj saradnji preduzela je beogradska kompanija „Agrofinance“.

Prema ranjijim podacima dugovanja preduzeća su, u trenutku uvođenja stečaja, iznosila oko 1,5 milijardi dinara. Podsetimo i da je „Branko Perišić“ nakon pomenute privatizacije poslovao kao „Plima pek“ zajedno sa nekadašnjom Fabrikom ulja, tada nazvanom „Plima M“, pod istim vlasnikom. Privatizacije su istovremeno raskinute za oba preduzeća, nakon čega je usledilo hapšenje 11 njihovih rukovodilaca, zbog sumnje da su zloupotrebili položaj u procesu privatizacije i protivpravno zaradili oko šest miliona evra, na štetu pomenutih fabrika i Republičke direkcije za robne rezerve.

Za Fabriku ulja, koja je u stečaj otišla sredinom 2015. godine, nedavno je, takodje prvi put, bio raspisan oglas za prodaju dela nepokretne imovine, ali nije bilo zainteresovanih kupaca.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top