Ponovo “skaču“ korona brojke!

Postavljeno: 14.07.2022

Nakon dvomesečnog mirovanja sa nekoliko ili nijednim novozaraženim korona virusom u Rasinskom okrugu, u ovoj nedelji beleži se porast obolelih. Lekari kažu da je klinička slika blaga, te da većinu pacijenata čini mlađa populacija

Tokom prethodne nedelje u Rasinskom okrugu korona virus potvrđen je kod ukupno 32 pacijenta, a prema podacima ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje samo juče je registrovan 31 novi slučaj, dan ranije 28.

Prema rečima Predraga Pavlovića, direktora Zavoda, u ovoj nedelji primetan je skok novoobolelih. Reč je, kako navodi, o novoj varijanti omikron soja.

-Ovo još uvek nisu velike brojke, ali gledano u procentima, ukoliko uporedimo sa prethodnim periodom kada je bilo po nekoliko novoboleih ili nijedan dnevno, jesu. Trenutno je sezona godišnjih odmora, mnogi odlaze na letovanje van zemlje, pa očekujemo da će se te brojke povećavati, s tim što ništa drastično ne očekujemo pre jeseni, odnosno, zime – kaže Pavlović.

Da se povećava broj novih slučajeva, potvrđeno nam je i u Kovid ambulanti u Parunovcu.

-Primetan je blagi porast novobolelih i većinom je to mlađa populacija. Dominira lakša klinička slika koja ne zahteva kiseoničku potporu, a svi pacijenti koji dolaze u ambulantu imaju povišenu telesnu temperaturu i žale se na opštu slabost, malaksalost- kaže doktorka Isidora Vukanić iz epidemiloške službe Kovid bolnice Kruševac.

Prema njenim rečima, pacijenti zaraženi koronom su stabilni i nisu za bolničko lečenje. Od ukupno 20 hospitalizovanih tokom prošle nedelje, troje je iz Rasinskog okruga, od kojih je jedan poslat iz ambulante na bolničko lečenje, dok je dvoje primljeno sa uputom za bolničko lečenje, zato što su bili pozitivni.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top