Počinje kampanja „Da kliknemo zajedno“

Postavljeno: 07.10.2021

Stanovnici 35 gradova i opština, među kojima je i Aleksandrovac, imaće priliku da se u okviru kampanje “Da kliknemo zajedno”, koju uz podršku Vlade Švajcarske realizuje program Swiss PRO, bliže upoznaju sa prednostima upotrebe elektronskih usluga i otvorenih podataka na lokalnom nivou. Pristup otvorenim podacima već poboljšan u 30 gradova, uključujući i Kruševac

Umesto čekanja u redovima i dodatnih troškova, stanovnici 35 gradova i opština, među kojima se našao i Aleksandrovac, će pored već postojećih usluga poput eBebe ili eVrtića uskoro moći da koriste i druge brojne usluge u nadležnosti lokalne samouprave, poput podnošenja zahteva za naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, naknadu za vantelesnu oplodnju, ili izdavanje informacije o lokaciji. Takođe, bez odlaska na šalter ili telefonskog poziva moći će da prijave komunalni problem, podnesu predstavku komunalnoj, saobraćajnoj ili inspekciji za zaštitu životne sredine.

U cilju poboljšanja efikasnosti rada lokalne uprave, Vlada Švajcarske je širom Srbije podržala lokalne samouprave da unaprede kapacitete za eUpravu i omoguće građanima i građankama da brzo i lako pristupe određenim pravima i uslugama koje su u nadležnosti lokalne administracije. Kroz finansijsku i tehničku podršku sprovedene su aktivnosti usmerene ka uspostavljanju ili unapređenju ePisarnica i eArhiva, postupanja po osnovu eZUP-a, kao i sistema za veće učešće građana kroz eUčešće i eRaspravu” – ističe Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa Swiss PRO.

Kako bi se građani što bolje upoznali sa dostupnim eUslugama i koristima od otvorenih podataka, u narednih šest meseci biće organizovane jednodnevne promocije na gradskim trgovima u Šumadiji, zapadnoj, istočnoj i južnoj Srbiji, kao i kampanja na društvenim mrežama i ostalim medijima. Takođe, biće organizovano i takmičenje sa ciljem dodatnog podsticanja lokalnih samouprava, ali i građana i građanki da povećaju upotrebu dostupnih eUsluga.

Pored Aleksandrovca, unapređene eUsluge biće dostupne i stanovnicima Babušnice, Bačke Palanke, Bojnika, Bora, Čačka, Ćuprije, Dimitrovgrda, Golupca, Ivanjice, Jagodine, Kosjerića, Kragujevca, Kraljeva, Krupnja, Loznice, Malog Zvornika, Medveđe, Nove Varoši, Novog Pazara, Osečine, Rače, Ražnja, Rekovca, Šapca, Smederevske Palanke, Sokobanje, Surdulice, Svilajnca, Tutina, Vladimiraca, Vlasotinca, Vrnjačke Banje, Žagubice i Zaječara.

Pristup otvorenim podacima do sada je već unapredilo 30 lokalnih samouprava, među kojima je i Kruševac. Uz naš grad u ovu grupu ušli su i Aleksinac, Aranđelovac, Arilje, Bujanovac, Despotovac, Gornji Milanovac, Knjaževac, Kuršumlija, Lajkovac, Lebane, Leskovac, Lučani, Mionica, Negotin, Niš, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požarevac, Priboj, Prokuplje, Raška, Sjenica, Smederevo, Topola, Trstenik, Užice, Valjevo, Velika Plana i Veliko Gradište.

Kampanja „Da kliknemo zajedno“ realizuje se u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji podržavaju švajcarska i naša vlada, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

D.M.

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

back-to-top