Početak kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“

Postavljeno: 25.11.2022

Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ počela je na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama  (25. novembar) i trajaće do 10. decembra, kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.

Povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Mreža „Žena protiv nasilja“ izdadala je saopštenje, čiji je potpisnik i kruševačko Udruženje žena Peščanik.

U saopštenju se navodi da je pre 20 godina izmenama Krivičnog zakonika porodično nasilje postalo krivično delo, da je to istorijski datum viševekovne ženske borbe koju danas nastavljamo, prekretnica u razumevanju porodičnog nasilja u društvu.

Zahvaljujući ovom zakonu, kako je istaknuto, porodično nasilje više nije bilo privatna stvar već gorući društveni problem. Od tada, žene koje trpe nasilje, mogle su da očekuju zaštitu države i društva.

U prethodnih dvadeset godina, usledile su i druge izmene u zakonodavstvu: Porodični zakon prvi put uvodi mere zaštite od nasilja u porodici,  Krivični zakonik od 2005. predviđa strože kazne za seksualne delikte, od 2009. godine Krivični zakonik prepoznaje zabranu približavanja i komunikacije sa žrtvom, usvojen je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici iz 2016. godine, a krivična dela proganjanje i polno uznemiravanje stupili su na snagu 2017. godine.

Definisanje nasilja u porodici kao krivičnog dela rezultat je istrajne i zajedničke borbe žena u politici, aktivizmu, akademiji, i drugim poljima delovanja. Promena zakona rezultat je decenijskog rada ženskih organizacija na SOS telefonima u pružanju besplatne psihološke i pravne podrške ženama žrtvama nasilja, a koji država ni danas ne prepoznaje– poručuju iz ženskih organizacija.

U saopštenju se navodi  i to da se dosta toga promenilo od 2002. godine, da se o nasilju prema ženama se sve više govori i izveštava u medijima, da se svest ljudi se menja i da država kroz zakone prepoznaje nasilje u porodici, ali je važno da institucije i društvo prepoznaju ovaj problem kroz prevenciju, obrazovanje i pravovremeno reagovanje.

Ženske organizacije i aktivistkinje u okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ javnosti skreću pažnju na ovaj važan istorijski datum, i, kao i pre 20 godina, ističu da je borba protiv rodno zasnovanog nasilja i dalje u fokusu ženskog pokreta u Srbiji. Podsećamo da je feministička politika neophodna za bolju budućnost celog društva– kaže se na kraju saopštenja Mreže „Žene protiv nasilja“.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama (25. novembar) ozvaničen je od strane Ujedinjenih nacija 1999.godine, a  odabran je kao dan sećanje na brutalno ubistvo sestara Mirabal, političkih aktivistkinja, koje se dogodilo 1960. godine u Dominikanskoj Republici.

Obeležava se u preko 100 zemalja sveta, kroz razne kamapnje i aktivnosti koje imaju za cilj pružanje podrške ženama i suzbijanje nasilja.

 

Ostale vesti

back-to-top