+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » UŽ „Peščanik“: Obuka na temu neplaćenog kućnog rada i brige o porodici

UŽ „Peščanik“: Obuka na temu neplaćenog kućnog rada i brige o porodici

U okviru projekta „Poslovi staranja –Neplaćeni, a važni”, Udruženje žena “Peščanik” organizovalo je obuku na temu neplaćenog kućnog i rada koji ima ekonomsku vrednost, kroz uslugu gerontodomaćice. Cilj obuke je bolje razumevanje i veća vidljivost “podrazumevanih” poslova koji žene obavljaju bez nadoknade,  ali i unapređenje kvaliteta upravo onih plaćenih poslova koji bi žene rasteretili i omogućili im da pronađu plaćen posao van kuće

Obuka je organizovana za predstavnice nevladinog sektora i pojedinih institucija, a nakon ranije održanog  treninga na kome je bilo reči o tome šta su zapravo neplaćeni poslovi, koliko bi žene mogle da zarade ako bi ti poslovi bili ekonomski vrednovani, te šta bi značilo za žene kada bi delimično bile oslobođene kućnih poslova i brige o ostalim članovima domaćinstva.

Nakon opšte edukacije , kroz ovu obuku nastavljamo sa pripremama za istraživanje usluge “Pomoć u kući” koju realizuju gerontodomaćice, a što je u porodici  inače neplaćen i uglavnom ženski posao – kaže Snežana Jakovljević, predsednica Udruženja žena „Peščanik“. 

Peščanik će pokušati da istraži i koliko je usluga “Pomoć u kući” koja se realizuje na području grada Kruševca funkcionalna, koliko zadovoljava realne potrebe starijih lica  i osoba sa invaliditetom koje su takođe korisnici te usluge, te šta je to što bi eventualno trebalo unaprediti kako bi se poboljšao kvalitet  usluge, u smislu šire pomoći  i povećanja broja korisnika.

Rezultati istraživanja će u januaru sledeće godine biti predstavljeni široj javnosti, uz  preporuke za unapređenje usluge “Pomoć u kući”,  koje će biti usmerene na lokalnu  samoupravu.

Danica Todorov, trenerica i nezavisna stručnjakinja u oblasti  rodne ravnoparvnosti , podsetila je da su žene manje aktivne od muškaraca u traženju posla upravo zato što su opterećene neplaćenim poslovima koje obavljaju u svojoj kući i za svoju porodicu. 

Ukoliko bi usluga “Pomoć u kući” bila dostupnija, žene bi  se oslobodile tog tereta i mogle bi da rade poslove koji su plaćeni. To ne bi bila samo potrošnja, jer bi one na tim poslovima uplaćivale doprinose od kojih bi, između ostalog, mogla da se finasira pomenuta usluga – objasnila je ona, uz podsećanje da su žene u Srbiji te koje kuvaju, čiste, peru, brinu o deci, starijima i osobama sa invaliditetom bez ikakve nadoknade , ali da to ipak rade iz ljubavi, osećanja lojalnosti i zajedništva.

Inače, Istraživanja pokazuju da žene  u Srbiji, bez obzira da li su zaposlene i bez obzira na obrazovanje, u obavljanju kućnih poslova provedu 4,5 sata nedeljno ili duplo više nego muškarci, koji na kućne poslove troše oko 2 sata nedeljno. Procena je da, kada bi kućni poslovi i briga o domaćinstvu i članovima porodice koje obavljaju žene imala ekonomsku vrednost, žene bi mesečno zarađivale oko 540 evra.

Projekat  Udruženja žena Peščanik “Poslovi staranja: Neplaćeni, a važni”, podržala je Agencija Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena i rodnu ravnopravnost. Njegova realizacija počela je u junu i trajaće  do marta 2021. godine.

M.S.- D.P.

U okviru projekta „Poslovi staranja –Neplaćeni, a važni”, Udruženje žena “Peščanik” organizovalo je obuku na temu neplaćenog kućnog i rada koji ima ekonomsku vrednost, kroz uslugu gerontodomaćice. Cilj obuke je bolje razumevanje i veća vidljivost “podrazumevanih” poslova koji žene obavljaju bez nadoknade,  ali i unapređenje kvaliteta upravo onih plaćenih poslova koji bi žene rasteretili i omogućili im da pronađu plaćen posao van kuće Obuka je organizovana za predstavnice nevladinog sektora i pojedinih institucija, a nakon ranije održanog  treninga na kome je bilo reči o tome šta su zapravo neplaćeni poslovi, koliko bi žene mogle da zarade ako bi ti poslovi…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Otkrivene malverzacije u vezi sa katastrom nepokretnosti, među privedenima i policijski službenik

Četiri lica koja se sumnjiče za malverzacije u vezi sa katastrom nepokretnosti uhapšena su u velikoj akciji MUP, Uprave kriminalističke ...

Pripremaju Halu sportova za punkt za masovnu vakcinaciju

U Hali sportova će se u Kruševcu vršiti masovna vakcinacija protiv korone. U toku je priprema objekta za tu namenu, ...

Jutka moli da mu se odloži odlazak u zatvor

Pravosnažno osuđeni Milutin Jeličić – Jutka, koji je zbog krivičnog dela nedozvoljene polne radnje trebalo da se javi na izdržavanje ...

Smanjuje se broj prvih pregleda u Kovid ambulanti

U prethodnim danima u Kovid ambulanu dnevno se javljalo između 250 i 300 pacijenata, s tim da je broj prvih ...

Napredak poražen od Poljaka

U okviru priprema u Antaliji, gde ostaju do 29. januara, fudbaleri Napretka poraženi u prvoj kontrolnoj urakmici od poljske ekipe ...