Podršku preko SOS telefona zatražilo pedesetak žena

Postavljeno: 29.11.2021

Tokom ove godine za podršku se SOS telefonu, koji fukcioniše u okviru kruševačkog Udruženja žena „Peščanik“, obratilo 55 žena, koje su tom servisu uputile 115 poziva

Od početka godine našem SOS telefonu obratilo se 55 žena, od kojih je 48 pozvalo prvi put, a ostale su i ranije koristile usluge naše organizacije. SOS konsultantkinje beleže ukupno 115 poziva i 24 dolazaka u prostor servisa, na takozvane individulane konsultacije. U 20 slučajeva klijentkinjama je obezbeđena i odgovarajuća pravna podrška – podaci su tog Udruženja.

SOS telefon u okviru „Peščanika“ postoji od 2009. godine, a tokom prethodnih deset godina tom servisu se za pomoć i podršku obratilo više od hiljadu žena, pretežno sa područja Rasinskog okruga.

U tom Udruženju podsećaju da je ovaj SOS telefon jedini takav servis u Rasinskom okrugu, ali napominju da osnovnu podršku, koja podrazumeva informisanje i obezbeđivanje potrebnih kontakata te pozivanje institucija, žene mogu dobiti i od drugih ženskih grupa u okruženju.

Udruženje žena Peščanik najavljuje da će tokom naredne godine raditi na pronalaženju i daljoj edukaciji žena u seoskim sredinama, koje treba da budu osobe od poverenja te da pružaju prvu pomoć, informacije i kontakte ženama u okruženju, kojima su potrebni podrška i zaštita od rodno zasnovanog nasilja.

Žene kojima je potrebna pomoć i podrška mogu da pozovu broj 066 006 606

J.B.

Ostale vesti

back-to-top