UŽ Peščanik: Podršku preko SOS telefona potražile 34 žene

Postavljeno: 16.07.2022

U prvih šest meseci ove godine podršku preko SOS telefona, koji funkcioniše preko kruševačkog Udruženja žena Peščanik, potražile su 34 žene koje su tom servisu uputile 57 poziva

 Od ukupnog broja žena koje su potražile pomoć, 26 je pozvalo prvi put, dok su ostale, usluge SOS telefona koristile i ranije.

U prostorijama Udruženja, u ovoj godini je do sada obavljeno  11 individualnih konsultacija sa ženama, a pravna pomoć obezbeđena je za 17 korisnica.

Za pomoć i podršku obraćale su se žene iz celog Rasinkog okruga, a najveći broj njih prijavio je psihičko nasilje, potom kombinaciju fizičkog, psihičkog i ekonomskog, te kombinaciju psihičkog i ekonomskog nasilja.

U najvećem broju slučajeva nasilnik je bio suprug, potom srodnici ,bivši suprug , najmanje bivši partneri, što su prijavile dve žene.

Prema izjavama korisnica, kako navode u Peščaniku, 15 prijava za nasilje podneto je Centru za socijalni rad (CSR), šest Osnovnom javnom tužilaštvu i tri zdravstvenoj službi. Dve korisnice izrazile su nezadovoljstvo radom CSR, jedna radom CSR i policije i jedna radom Osnovnog javnog tužilaštva. U dogovoru sa korisnicama, konsultantkinje SOS telefona kontaktirale su institucije u vezi sa njihovim slučajevima.

Za šest korisnica SOS podrške i žena u drugim kriznim situacijama, UŽ Peščanik, uz podršku donatora i individualnih novčanih donacija organizaciji, obezbedio je pomoć u vidu higijenskih paketa, kupovine osnovnih životnih namirnica, polovne garderobe i plaćenih putnih troškova za dolazak na konsultacije.

Žene kojima je potrebna pomoć i podrška mogu da pozovu broj 066 006 606. Sredstva za rad SOS telefona u ovoj godini obezbedila je OAK Fondacija.

Inače, SOS telefon u okviru „Peščanika“ postoji od 2009. godine i do sada se  tom servisu  za pomoć i podršku obratilo više od hiljadu žena, pretežno sa područja Rasinskog okruga.

D.P.

 

 

Ostale vesti

back-to-top