Batut: Svako peto dete sa defomacijom stopala  

Postavljeno: 25.11.2022

Podaci prikupljeni sa sistematskih pregleda predškolaca za ovu školsku godinu pokazuju da preko 20 odsto dece ima neki deformitet stopala. Sledeći po učestalsoti je karijes prvog stepena koji je prisutan kod 14 odsto predškolaca

Prema podacima Instituta Batut, sistematski pregledi obavljeni pred aktuelnu školsku godinu pokazali su da je većina dece dobrog zdravlja. Na tim pregledima utvrđeno je da 22 odsto dece ima deformaciju stopala, karijes prvog stepena 14 odsto a drugog stepena 10 odsto predškolaca. Deformiteti kičme konstatovani su kod svakog desetog deteta, a naznačena skolioza kao vid deormacije kučmenog stupa kod 4,5 odsto.

Nešto manje od  deset odsto prvaka ima loše držanje, a kod sličnog broja dece prisutna je loša telesna uhranjenost, dok je loša telesna razvijenost konstatovana kod dva odsto dece.

Govorne mane prisutne su kod pet odsto predškolaca, a u malom procentu, odnosno 0,3 i 0,05 odsto, zabeležene su smetnje čula vida i sluha.

U Batutu navode da većina roditelja redovno dovodi decu na sistematske preglede u najranijem uzrastu i pred polazak u školu, a da ovu mogućnost u starijem uzrastu dece ređe koriste.

Uz podsećanje na veliki značaj preventivnih pregleda, savet roditeljima je da u okviru porodice svakodnevno neguju zdrave stilove života što podrazumeva struktuiran dan, dovoljno sna, izbalansiranu i pravilnu ishranu, fizičku aktivnost, što duži boravak u prirodi, što kraći periodi upotrebe mobilnih telefona, odnosno kvalitetno vreme provedeno u porodici. Ovi faktori su ključni u prevenciji mnogobrojnih bolesti i stanja (poput gojaznosti, šećerne bolesti, povišenog krvnog pritiska, mentalnih poremećaja i malignih bolesti)  u najranijem uzrastu, kao i za punu angažovanost u svakodnevnim školskim i slobodnim aktivnostima.

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

back-to-top