Skok obolelih od groznice Zapadnog Nila!

Postavljeno: 12.09.2022

Broj obolelih od groznice Zapadnog Nila u Srbiji je sedam puta veći u odnosu na prethodnu sezonu. U ovoj godini do sada je registrovano 130 potvrđenih slučajeva obolevanja i sedam smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa tim obolenjem. U Rasinskom okrugu ovo sezonsko obolenje poslednji put registrovano je pre osam godina

Za razliku od pretprošle godine kada u Srbiji nije registrovan nijedan slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila, te prošle kada je ukupno potvrđeno 18 slučajeva, u ovoj sezoni do sada ih je bilo 130, samo za devet manje nego što je prošle godine ukupno registrovano u zemljama EU.

Prema podacima Instituta Batut u Srbiji je po jedan oboleli registrovan je u Moravičkom, Zlatiborskom, Pomoravskom, Kolubarskom i Mačvanskom okrugu, dvoje u Severnobanatskog, troje u Braničevskom, četvoro u Podunavskom, šestoro u Sremskom, sedmoro u Srednjebanatskom. Dvanaest zaraženih registrovano je u Južnobačkom okrugu, u Južnobanatskog 17, Šumadijskog 20, najviše na teritoriji grada Beograda gde su potvrđena 54 slučaja.

Od ukupno sedam smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa tim oboljenjem, po dva su registrovana na teritoriji Srednjebanatskog okruga i grada Beograda i po jedan na području Južnobačkog, Šumadijskog i Pomoravskog .

Inače, ovo virusno obolenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca kod oko 20 odsto zaraženih izaziva simptome slične gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom.

Samo u ređim slučajevima, dolazi do nastanka meningitisa ili encefalitisa, simptomi su glavobolja, ukočen vrat, dezorjentisanost, tremori, slabost mišića i paraliza, i takvi slučajevi zahtevaju hospitalizaciju. Letalitet je veći kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

Oprez je svakako potreban, pa se pored upotrebe repelenata prilikom boravka u prirodi, savetuje se i nošenje odeće svetlije boje i dugih rukava i nogavica, izbegavanje boravka na otvorenom kada je najintenzivija aktivnost komaraca ( u sumrak i zoru), upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima i vratima, izbegavanje šuma i močvara.

Ukoliko se pojave bilo kakvi simptomi  koji mogu da se dovedu u vezu sa ovim obolenjem, savet građanima je da se odmah jave svom izabranom lekaru.

D.P.

 

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top