Virus Zapadnog Nila odneo prvu žrtvu u ovoj sezoni

Postavljeno: 10.08.2022

U Srbiji su do 4. avgusta registrovana 23 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, od koji se jedan završio smrtnim ishodom. Broj obolelih u ovoj sezoni znatno je veći u odnosu na prethodnu. U Rasinskom okrugu ovo sezonsko obolenje poslednji put registrovano je pre osam godina

Za razliku od pretprošle godine kada u Srbiji nije registrovan nijedan slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila, te prošle gde su do polovine avgusta potvrđena tri slučaja, u ovoj godini već početkom ovog meseca registrovana su 23  obolela.

Prema podacima Instituta Batut, petoro obolelih je iz Južnobačkog, četvoro iz Srednjebanatskog, troje iz Južnobanatskog i jedan iz Sremskog okruga, te desetoro iz Beogarada. Preminula osoba je iz Srednjebanatskog okruga.

Povećanje broja obolelih zabeleženo je i u zemljama EU, pet puta više u odnosu na prethodnu sezonu. Najviše obolelih je u Italiji i Grčkoj, a smrtni slučajevi koji se mogu dovesti u vezu sa ovim obolenjem, prijavljeni su u Italiji.

U Rasinskom okrugu, prema podacima  Zavoda za javno zdravlje, groznica Zapadnog Nila prvi put registrovana je 2015. godine i do sada, na sreću, nije zabeležen ni jedan smrtni slučaj koji može da se dovede u vezu sa ovom infekcijom.

Prema rečima epidemiologa Predraga Pavlovića, mogućnost da i na teritoriji našeg okruga ima zaraženih komaraca nije isključena, ali panici mesta nema jer oko 80 odsto inficiranih nema nikakve simptome i znake bolesti.

Pavlović objašnjava da ovo virusno obolenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca kod oko 20 odsto zaraženih izaziva simptome slične gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom.

Samo u ređim slučajevima, dolazi do nastanka meningitisa ili encefalitisa, simptomi su glavobolja, ukočen vrat, dezorjentisanost, tremori, slabost mišića i paraliza, i takvi slučajevi zahtevaju hospitalizaciju. Letalitet je veći kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života- kaže on.

Ipak , kako kaže, treba biti oprezan, pa se pored upotrebe repelenata prilikom boravka u prirodi, savetuje se i nošenje odeće svetlije boje i dugih rukava i nogavica, izbegavanje boravka na otvorenom kada je najintenzivija aktivnost komaraca ( u sumrak i zoru), upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima i vratima, izbegavanje šuma i močvara.

Ukoliko se pojave bilo kakvi simptomi  koji mogu da se dovedu u vezu sa ovim obolenjem, savet građanima je da se odmah jave svom izabranom lekaru.

D.P.

 

Ostale vesti

back-to-top