„Batut“ o ishrani školske dece: Voće i žitarice umesto grickalica i peciva

Postavljeno: 08.09.2022

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je uputstvo za ishranu školske dece u kojem se, između ostalog, podseća da je doručak obavezan pre polaska u školu.

Uz napomenu da početak školske godine, pored školskih obaveza, deci donosi i promenu u rasporedu obroka, u objavi „Batuta“ navodi se da „veliki odmor treba iskoristiti za užinu koja ne može da bude prvi obrok u toku dana i ne može da bude zamena za doručak“.

Jutarnja užurbanost nije opravdanje za nespremanje doručka koji mogu da čine ovsene ili kukuruzne pahuljice, sendvič sa pilećim ili ćurećim prsima, jedan do dva parčeta hleba sa namazom i kuvano jaje – navodi Insitut „Batut“.

Dodaje se da je među decom školskog uzrasta društveno prihvatljivo da užinu kupuju za vreme velikog odmora, ali da je bolje da deca steknu naviku da zajedno sa roditeljima pripremaju zdravu užinu koja će im pomoći da u toku dana sačuvaju energiju i koncentraciju.

Pecivo iz pekare, slatke i slane grickalice treba zameniti parčetom kukuruzne proje, sendvičem sa mladim sirom ili salatom. Užinu mogu da čine i voće, žitarice, jogurt, orašasto voće ili štanglica od žitarica, lanene, ovsene ili ražane galete – navodi se u objavi, uz napomenu da užina visoke nutritivne vrednosti, a niskog sadržaja masti i koncentrisanih ugljenih hidrata, omogućava da dete bude sito do ručka.

Ukoliko dete ide u školu pre podne, preporuka je da ruča po dolasku kući, a ukoliko ide popodne, dete bi trebalo da ruča pre odlaska u školu. U pripremi obroka prednost treba dati kuvanju, dinstanju i pečenju, a pohovanu i prženu hranu bi trebalo izbegavati. Pored supe ili čorbe, ručak bi trebalo da čine meso ili riba, povrće i salata ili kuvano jelo.

Kako nedovoljan unos vode dovodi do umora, smanjene koncetracije i glavobolje, savet je da bi, u zavisnosti od uzrasta, dok su u školi, deca trebalo da popiju najmanje tri do četiri čaše vode.

Na velikom odmoru čest je unos sokova ili slatkih gaziranih napitaka uz užinu a nekada su i sami napici užina, što je neprihvatljivo – ističe se u objavi.

U saopštenju „Batuta“ navedeno je i da se zdrave navike u vezi sa ishranom stiču se u porodici, te da je u tom smislu na roditeljima najveća odgovornost. Njihovim usvajanjem, u najmlađem uzrastu, smanjuje se mogućnost nastanka gojaznosti i posledično razvoja hroničnih nezaraznih oboljenja.

D.P.

Foto: Pixabay

 

Ostale vesti

back-to-top