Pitali smo vas šta mislite o nestašici mleka?

Postavljeno: 08.09.2022

Na rafovima pojedinih prodavnica i većih trgovinskih marketa, svežeg ili dugotrajnog mleka ima vrlo malo, ili ga gotovo uopšte nema. Loš odnos prema proizvođačima, kriza, suša, ograničavanje cene mleka uz stalni rast svih ostalih troškova, najčešće se navode kao uzroci nestašice. Takođe, Vlada je nedavnom uredbom propisala da makimalna cena za litar dugotrajnog mleka sa 2,8 posto mlečne masti bude 128,99 dinara. Pitali smo sugrađane šta misle o novonastaloj situaciji.

– Nestašica mleka, kao i svaka vrsta nestašice, uvek se izaziva veštački, pogotovu kada su pogodne situacije na tržištu mleka. Ovako pojedinci zarađuju veliki novac, a ne nužno proizvođači, koji su u zadnjih 30 godina skrajnuti od ove naše države, koja ni na koji način nije ulagala u negovanje stočnog fonda, koji se konstantno smanjuje od sedamdesetih godina – kazao je Aleksandar Matijević.

On smatra da je ovo samo posledica, a da je uzrok mnogo dublji:

Sve se radi namenski. Mleko ne može da nestane, njega ima, čeka se bolja cena, pa će se ono vratiti na rafove. U svakom slučaju, sve je u rukama pojedinaca koji masovno zarađuju na svemu ovome, a narod, naravno, ispašta – dodao je on.

Sugrađanka, koja je želela da ostane anonimna, ima dugačije objašnjenje:

Ljudima je savest zatajila, pre par minuta odavde je izašao čovek sa kolicima punim paketa mleka. Takvi postupci nas polako, ali sigurno vraćaju u period sankcija, kada se u redovima čekalo za litru mleka.

Mnogi smatraju da je cena mleka previsoka, ali da je poskupljenje potpuno logično, s obzirom na to da su sve ostale namirnice poskupele.

Da bi imalo mleka i naši poljoprivrednici moraju da imaju neku zaradu da bi im se isplatilo da ga proizvode. Cena će svakako skočiti jer mu sada zbog nestašice i potražnja raste. Što se mene lično tiče, volim da konzumiram mleko, ali mislim da je ono potrebnije deci – kazao je Branislav Banković.

U izobilju se mogu pronaći razna bademova, proteinska i druga skupa mleka, čija se kreće oko 250 ili 300 dinara.

M.S.

 

Ostale vesti

Komentari

  1. Milana kaže:

    Necemo vise da pijemo mleko,precicemo na hidrogenizovanu vodu,zdravija je i jeftinija,obogacena je vodonikom cisti sve slobodne radikale u organizmu…

1 thought on “Pitali smo vas šta mislite o nestašici mleka?

Comments are closed.

back-to-top