Planinari Kruševca popeli se na Ararat

Postavljeno: 21.08.2021

Planinarsko sportski klub “Jastrebac” ima bogatu tradiciju, formiran je 1949. godina i sada ima oko 300 članova

Klub je u ovoj godini dobio veliko priznanje od Planinarskog saveza Srbije (PSS) – domaćinstvo Treking lige, kada je u trećem kolu ugostio oko 400 takmičara iz cele zemlje, a kruševačka ženska ekipa je jedna od najuspešnijih u Srbiji. Rad Kluba prepoznat je i u lokalnoj samoupravi, pa je postao dobitnik Zahvalnice grada povodom 650 godina stare srpske prestonice.

Visokogorska planinarska sekcija PSK “Jastrebac” realizovala je akciju “Ararat 2021” sa 9 učesnika iz Srbije, pod voćstvom vodiča Nenada Tripkovića, a od njih je još troje bilo iz Kruševca: Maja Barać, Nenad Pavlović i Ljubiša Zdravković, što je treći put u istoriji Kluba.

Prema rečima Ljubiše Zdravkovića, predsednika PSK “Jastrebac”, naši planinari su se uspešno ispeli na najviši vrh Turske – na planinu Ararat (što u prevodu znači Planina bola) od 5.137 metara.

– Samo penjanje na uspon trajalo je pet dana uz odlične vremenske uslove. U gradu Dogobajazit na 1.600 metara smo doživeli odličan prijem, uspon smo započeli sa 2.200 mnv, a zatim smo imali dva visinska kampa i to na 3.400 i 4.200 m, a završna etapa je iznosila 5 sata. Zastava Kluba se zavijorila na samom vrhu, a svi naši članovi su se odlično zdravstveno osećali, bez simptoma visinske bolesti, i sjajno su podneli ceo poduhvat. Treba istaći da je 5.000 m respektabilna visina i da je na njoj otežano disanje, jer je razređen vazduh. Videti Nojevu barku i druge istorijske i turističke znamenitosti je veliki događaj za svakog planinara – kaže Zdravković.

U ovom delu sveta Kurdi su većina, a bili su izuzetno gostoljubivi i srdačni prema našim planinarima. Inače, planina Ararat  se nalazi na krajnjem severoistoku Turske, na granici sa Iranom i Jermenijom.

Klub će u avgustu, septembru i oktobru organizovati nove akcije. Dani pešačenja za sve uzraste, od đaka do penzionera, su planirani za 11. septembar, a u oktobru tradicionalni “Jastrebački marš”, za koji se prijavljuje od 400 do 500 učesnika, kao i druge programe.

 Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top