Otvara se Regionalni start ap centar

Postavljeno: 12.09.2018

Kruševac je jedan od tri grada u Srbiji u kojima će biti otvoren Regionalni inovacioni centar. Ugovor o tome potpisali su Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca i Dragana Bogdanović, direktorka Biznis inkubator centra

Ideja je da se korosnicima tih centara obezbede najmodernija opreme te stručna, mentorskai konsultantska podrška za sprovodjenje njihovih preduzetničkih ideja.

Za potrebe Regionalnog inovacionog centra će na zgradi Biznis inkubator centra biti podignut sprat, odnosno biće izgradjeno novih 300 kvadrata.

– Osim tog prostora za potrebe Centra će biti opremljeno još 200 kvadrata u okviru Biznis inkubator centra. Takodje, na raspolaganje će biti stavljen ceo Inkubator koji ima ukupno 1.600 kvadrata – kaže za GRAD Dragana Bogdanović, direktorka Biznis inkubator centra.

Za izgradnju novog prostora i opremanje Centra te za obuke i radionice, neophodne da bi ova ideja bila sprovedena u delo, Biznis inkubator centar je od Ministarstva za inovacije dobio 46 miliona dinara, dok je ukupna vrednost odobrenih sredstava za sva tri Centra, koja se otvaraju u Srbiji, 89 miliona dinara.

Bogdanovićka je istakla da će kruševački Centar biti najbolje opremljen u Srbiji. Ovakvi centri, inače, već postoje u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a otvaraju se, u Kruševcu, Pirotu i Subotici.

– Imaćemo računarsku učinocu sa 34 umrežena kompjutera. U posebnoj prostoriji će biti jači računari sa profesionalnim softverima za programiranje, inžinjering, mašinstvo, a imaćemo i profesionalni 3D štampač na kome će korisnici moći da odštampaju i vizuelizuju ono što su osmislili. S obzirom na to da granice poslovanja više ne postoje imaćemo posebno opremljenu prostoriju za skajp konferenciju – precizirala je ona.  

Regionalni inovacioni start ap centar  će, napominje ona, raditi kako sa nezaposlenima tako i sa preduzećima koja već posluju ali žele da unaprede poslovanje.

Planirano je da sa nezaposlenima radimo niz obuka, od osnovnih, poput pisanja biznis plana, obuka o preduzetništvu, preko obuka za koje se pokaže da su potrebne. S obzirom na to da smo regionalni centar obuke ćemo držati i po opštinama Okruga. Sa onima koji budu najbolji ćemo raditi naprednije obuke, držaćemo kreativne kampove. Sa postojećim preduzećima ćemo raditi na unapredjenju njihovog poslovanja, imaćemo ljude koji su obučeni da utvrde šta nije dobro i da predlože šta je to što treba inovirati, odnosno promeniti u procesu proizvodnje – objasnila je ona.

Napomenula je da je sa Gradskom upravom Kruševac dogovoreno da se u okviru sredstava koje Grad izdvaja za samozapošljavanje predvidi posebna budžetska linija namenjena za zapošljavanje u inovacionim delatnostima, po čemu će naša lokalna samouprava biti prva u Srbiji. Svi polaznici Centra bi, kako je planirano, mogli da konkurišu za ta sredstva.

Uz ove nove aktivnosti  u Biznis inkubatoru nastavljaju da rade sa sadašnjim stanarima, preduzetnicima početnicima koji se bave različitim delatnostima i posluju u zaštićenim uslovima.

Sprovodjenje potpisanog i planiranog, dodaje Bogdanovićka, u delo se sprovodi odmah, pokreće se javna nabavka, početkom novembra očekuje da radovi počnu te da do Nove godine nadogradnja bude završena.

J.B.

Jednaka šansa za sve mlade

Da se otvaranjem regionalnih inovacionih startap centara daje jednaka šansa mladima u celoj Srbiji kazao je prilikom potpisivanja ugovora sa tri grada ministar za inovacije Nenad Popović.

– Sada će i mladi u manjim mestima imati uslove da iskažu svoje inovacione i preduzetničke potencijale kao njihovi vršnjaci u velikim gradovima, poput Beograda, Novog Sada i Niša. Jer ko zna, možda se baš u regionima i manjim mestima u Srbiji, kao nekada u Smiljanu ili Idvoru, krije neki novi Nikola Tesla ili novi Mihajlo Pupin, kojeg tek treba da otkrijemo – rekao je Popović.

On je naveo da je budžet za podršku inovacijama u Republici Srbiji povećan pet puta i da se u zvaničnom izveštaju o inovacionim performansama evropskih zemalja, koji svake godine objavljuje Evropska komisija, Srbija prvi put nalazi ispred osam članica EU, među kojima su Mađarska, Grčka, Poljska, Litvanija, Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Slovačka.

Ostale vesti

back-to-top