Opada broj obolelih od gripa

Postavljeno: 27.02.2019

Najveći broj obolelih od stanja sličnih gripu zabeležen je pre tri nedelje kada je prijavljeno oko 700 slučajeva obolevanja  na teritoriji Grada Kruševca, a kako je u pretprošloj nedelji taj broj skoro prepolovljen trenutno nema osnova za proglašenje epidemije. Kod Kruševljanina koji je nedavno preminuo na Infektivnom odeljenju ovdašnje Bolnice, nije zvanično potvrđeno da je imao virus gripa, dok se za drugog preminulog pacijenta još uvek čeka potvrda sa “Torlaka”

Smrt pedesettrogodišnjeg Kruševljanina koji je pre desetak dana preminuo u kruševačkoj Bolnici može se dovesti u vezu sa virusom gripa ali, kako navode nadležni zdravstveni radnici , to nije laboratorijski potvrđeno. Kako objašnjavaju, uzorak krvi poslat je na „Torlak“, ali je za konačnu potvrdu bilo potrebno uraditi još jedno uzorkovanje u roku od 15 dana, što nije učinjeno jer je pacijent preminuo pre tog roka. U međuvremenu, i  četrdesetdvogodišnji muškarac iz Kruševca preminuo je u niškom Kliničkom centru gde je prebačen zbog teškog stanja sa simptomima sličnim gripu, a da li je reč o gripu, utvrdiće se kada budu stigli rezultati sa Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Prema rečima epidemiologa Predraga Pavlovića, epidemiološka situacija na teritoriji Grada Kruševca je trenutno stabilna, mada se ne može predvideti kako će se ona odvijati sada kada su se učenici  vratili u školske klupe. Na osnovu podataka prikupljenih u primarnim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Grada, prvi značajniji porast broja obolelih od stanja sličnih gripu zabeležen je u četvrtoj nedelji ove godine. Najviše obolelih u ovoj sezoni registrovano je pre tri nedelje  kada je prijavljeno oko 700 slučajeva obolevanja od stanja sličnih gripu, ali i to je bilo duplo manje nego prošle godine u isto vreme, odnosno troduplo manje u odnosu sezonu ranije.

– Produžen raspust je svakako uticao na smanjenje broja obolelih. Zabeležen je  pad broja obolelih kod školske dece koja inače i prva u većem broju obolevaju od gripa, pre radno aktivnog stanovništva i starih lica – kaže Pavlović, uz objašnjenje da smanjenje broja obolelih među školskom decom jeste parametar  na osnovu koga se može očekivati da broj obolelih nastavi da pada, ali da to ne mora biti pravilo.

Zimski raspust koji je u cilju preventive i sprečavanja širenja virusa gripa produžen za još jednu nedelju i trajao je do ovog ponedeljka,  odluku koja je su na osnovu preporuke Ministarstva zdravlja usvojena na sednici Vlade Srbije, donele su sve lokalne samouprave u Rasinkom okrugu.

Kako bi se sprečilo unošenje i širenje virusa gripa, Zavod za javno zdravlje Kruševac sačinio je i listu mera koje bi trebalo preduzimati u predškolskim, školskim i drugim ustanovama, a među najvažnijim merama je i uputstvo za roditelje da decu sa povišenom temperaturom i simptomima respiratorne infekcije (kašljem, otežanim disanjem i slično) ne dovode u školu  i vrtić, do ozdravljenja. Ista preporuka važi i za zaposlene.

U dopisu Zavoda navodi se i to da je potrebno  da deca i zaposleni redovno peru ruke toplom vodom i tečnim sapunom, da se redovno provetravaju prostorije u kojima borave deca, te da se više puta vrši vlažno čišćenje podova i ostalih površina: kvaka, radnih stolova, igračaka, uz korišćenje  dezinfeksionih sredstava.

Epidemiolozi upozoravaju da antibiotici nisu delotvorni u lečenju gripa, te da građani nikako ne bi trebalo da ih koriste na svoju ruku. Kod blažih oblika bolesti preporučuje se mirovanje, nadoknada tečnosti i upotreba antipiretika. Ukoliko do|e do pogoršanja stanja (visoka temepartura koja traje duže od tri dana, uporan kašalj i kratak dah,  preterana malaksalost praćena bolom u kostima i mišićima), obavezno se treba javiti lekaru.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “dr Milan Jovanović Batut”, od početka sezone pa do 17.februara, prijavljeno 122.178 pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu, a 38 smrtnih ishoda se može dovesti u vezu sa gripom. Radi se o virusima gripa tipa AH1N1 i AH3N3 koji su u cirkulaciji ove sezone u našoj i zemljama u okruženju. Od početka sezone, epidemije gripa prijavljene su na teritoriji Pirotskog, Zaltiborskog i Moravičkog okruga i na teritoriji Grada Niša.

U Rasinskom okrugu  virus gripa AH1N1 potvrđen je kod dva deteta, od jedne i četiri godine. Ovogodišnju vakcinu koja sadrži antigene tri soja virusa (dva soja tipa A i jedan tip B), utrošena je za manje od mesec dana. Vakcinu je primilo oko 9 hiljada ljudi, a među onima koji su se vakcinisali najviše je bilo starih lica i onih koji boluju od hroničnih bolesti.

Ostale vesti

back-to-top