Od KfW –a 11 miliona evra za deponije u Kruševcu i Vranju 

Postavljeno: 12.12.2019

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović otpisala je ugovore sa nemačkom razvojnom bankom KfW, vredne 11 miliona evra, za relizaciju projekata izgradnje regionalnih deponija u Kruševcu i Vranju, saopšteno je iz tog ministarstva

Navedeno je da su za realizaciju tih projekata obezbeđena još 22 miliona evra, a iznos od ukupno 33 miliona evra namewen je za izradu projektne dokumentacije i izgradnju regionalnih deponija za čvrsti otpad u ova dva grada. 

– Ovo je samo deo onog što kao Ministarstvo radimo sa KfW-om, budući da gradimo i fabrike vode i realizujemo projekte u oblasti prečišćavanja otpadnih voda, a ukupna vrednost projekata na kojima sarađujemo iznosi više od 200 miliona evra – rekla je Mihajlovićka.

Ambasador Nemačke u Beogradu, Tomas Šib, rekao je da je Nemačka ne samo najveći bileteralni trgovinski partner Srbije, nego i najveći bilateralni donator. 

Želimo da pružimo snažnu podršku Srbiji na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Poglavlje 27, koje se tiče zaštite životne sredine, veoma je zahtevno i projekat za koji je danas potpisan ugovor predstavlja prekretnicu kad govorimo o ispunjavanju obaveza iz ovog poglavlja. Do sada smo pružali uglavnom savetodavnu pomoć u oblasti upravljanja otpadom, a sada krećemo i sa konkretnim projektima – rekao je Šib.

Šef odeljenja za komunalnu infrastrukturu za jugoistočnu Evropu i Tursku u nemačkoj razvojnoj banci KfW, Kirk Mildner, rekao je da su ovi ugovori potvrda visokog kvaliteta raznovrsne, sveobuhvatne i efektivne saradnje, koja je raznovrsna, i u korist građana Srbije. 

Ugovor je, pored Mihajlovićeve i Mildnera, potpisao i direktor Kancelarije KfW u Srbiji, Arne Gos.

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top