Novinari na seminaru o radnim pravima

Postavljeno: 08.12.2022

Redakcija novina Grad i portala KruševacGrad.rs organizovala je dvodnevni seminar za svoje kolege na temu „Podizanje stručnih i etičkih kapaciteta za izveštavanje o kršenjima radnih prava građana i građanki”, koji je usmeren na jačanje kompetencija medijskih poslenika u lokalnim redakcijama. Prvog dana docent dr Aleksandar Antić, sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, održao je novinarima predavanje o Zakonu o radu i njegovoj primeni, Zakonu o agencijskom zapošljavanju te o najčešćim oblicima kršenja prava iz radnog odnosa.

Danas smo pričali o najčešćim situacijama u kojima dolazi do kršenja prava zaposlenih. Ne postoji delatnost gde je kršenje prava češće nego u drugim. Najčešća kršenja zakona se javljaju kada se raspiše konkurs sa kriterijumima, koji su u korist određenog kanidata. Zakon se ne poštuje i kada je u pitanju radno vreme, korišćenje odmora ili odsustva, česte su zlouprotrebe u vezi sa obračunom zarade -kaže Antić.

Okupljeni su od Antića mogli da čuju o uslovima za zasnivanje radnog odnosa, radnom odnosu na određeno i neodređeno, radu van radnog odnosa, o pravilniku o organizaciji i sistematizaciji poslova, te o prijavi na osiguranje pre stupanja na rad.
Bilo je reči o radu na crnom i posledicama koje on nosi i o kriterijumima za izbor kandidata i njihovoj zloupotrebi. Profesor se osvrnuo i na rad sindikata i na Zakon o agencijskom zapošljavanju.


Ove teme za seminar naša redakcija je odabrala jer smatra da su pravo na rad, pravo na zaradu, pravo na pravedne i povoljne uslove rada, neke od kategorija koje u domaćem i u međunarodnom zakonodavstvu predstavljaju postulate osnovnih ljudskih prava, ali da se u ovdašnjoj praksi masovno krše.

– Zloupotrebe radnika su brojne, počev od potplaćenog rada, neostvarivanja prava na godišnje odmore, bolovanja, rada na poslovima koji su ispod kvalifikacija, pa do zloupotreba instituta rada na povremenim i privremenim poslovima. Zato je medijska pažnja u odnosu na ovu temu od neospornog javnog značaja, a znanja iz ove oblasti novinarima, naročito onima iz malih lokalnih redakcija, veoma značajno kako bi sa dovoljno integriteta mogli da se bave pitanjem kršenja radnih prava u svojim sredinama – ističe Jelena Božović, glavna i odgovorna urednica portala KruševacGrad.rs i novina Grad.

Seminar „Podizanje stručnih i etičkih kapaciteta za izveštavanje o kršenjima radnih prava građana i građanki” je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top