Održan seminar pod nazivom „Bezbedna žena- slobodna žena“

Postavljeno: 21.11.2023

Udruženje žena Peščanik organizovalo je u Vrnjačkoj Banji trodnevni seminar za predstavnike/ce medija i aktivistkinje iz Rasinskog okruga

Vođene su diskusije o bezbednosti i značaju očuvanja mentalnog zdravlja novinara sa Jelenom Petković, članicom Komisije za žalbe Saveta za štampu i dugogodišnjom novinarkom „Frankfurtskih vesti“ i autorkom UNS- ovog istraživanja o ubijenim i otetim novinarima na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine.

Drugog dana predavanje je, najpre, održala Jelena Zorić, nagrađivana novinarka BIRN-a i „Vremena“, koja je govorila o svom bogatom iskustvu i nasilju koje je doživljavala kao istraživačka novinarka na terenu. Istog dana učesnicima seminara obratio se i Nikola Radišić, dopisnik televizije N1 iz Brisela. On je takođe govorio o raznim neprijatnostima koje je doživljavao kao novinar.

Za kraj Maja Sever, predsednica Evropske federacije novinara, istakla je važnost zaštite žena novinarki i naglasila da je najvažnije da postoji solidarnost među novinarima, kao i o tome koliko je teško raditi u lokalnoj sredini.

Poslednjeg dana seminara prisutnima se obratio predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara i član radne grupe za bezbednost novinara, Veran Matić, koji je govorio o slučajevima ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića.
Organizator seminara je Udruženje žena Peščanik.

O. M.

Ostale vesti

back-to-top