Udruženje žena Peščanik predstavilo rezultate istraživanja o bezbednosti žena u javnom prostoru

Postavljeno: 30.08.2023

Rezultate istraživanja pod nazivom „Potrebni su nam bezbedni javni prostori“ predstavile su aktivistkinje i saradnice Udruženja žena Peščanik u prostorijama NVO Edukativni centar

Istraživanje je obuhvatilo anketiranje građanki i građana putem upitnika i 5 grupnih intervjua, 4 sa ženama i jednog sa muškarcima tokom prve polovine 2023. godine.

Prilikom predstavljanja rezultata istraživanja, prisutnima se obratila Slavica Stanojlović- Urošević, aktivistkinja Udruženja žena Peščanik:

– Danas smo se okupili da razgovaramo o važnoj temi za vreme u kome trenutno živimo, a to je pitanje bezbednosti svakog od nas kao pojedinca. Ovom temom Peščanik se bavi već 15 godina. Na ovom projektu, koji podržava UN Women Agencija za rodnu ravnopravnost i položaj žena, bavili smo se pitanjem bezbednosti žena u javnom prostoru. Ovaj projekat trebalo je da traje 9 meseci ali, iz objektivnih razloga, malo smo ga produžili – ističe Stanojlović – Urošević.

Rezultate istraživanja ispred Udruženja žena Peščanik predstavila je Snežana Jakovljević:

– I žene i muškarci, sa kojima smo razgovarale smatraju da su na javnim prostorima najugroženije žene i deca. Trećina ispitanica i ispitanika smatra da lična svojstva doprinose (osećaju) bezbednosti, odnosno bezbednosti u javnom prostoru i da su specifičnim bezbednosnim rizicima izložene osobe sa invaliditetom, ljudi starije životne dobi, LGBT osobe, kao i osobe romske nacionalnosti. Prilikom istraživanja, strah kao primarno osećanje kada se nađu u prostoru koji nije osvetljen navelo je čak 70% ispitanih žena. Najveći broj ispitanica, 52, boji se da će biti fizički napadnute ili da će biti izložene seksualnom nasilju – ističe Jakovljević.

Istraživanje je realizovano u okviru istoimenog projekta, koji Udruženje žena Peščanik sprovodi uz podršku UN Women Agencije za unapređenje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena.

Prezentaciji rezultata istraživanja prisustvovala je i Jelena Todorović, pomoćnica gradonačelnice za društvene delatnosti.

O. M.

Ostale vesti

back-to-top